Szabolcsi krumplis pogácsa hozzávalók:

25 dkg sima liszt

25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt

25 dkg zsiradék

2,5 dkg élesztő

1 bögre tej

3 db közepes krumpli

1 kávéskanál cukor

2 kávéskanál só

1 kávéskanál bors

2-3 kávéskanál őrölt édes-nemes pirospaprika

2 tojás

napraforgó étolaj

Szabolcsi krumplis pogácsa elkészítése:

Az élesztőt a tejben pici cukorral felfuttajuk és hozzáteszünk egy evőkanál lisztet is.

A közepes nagyságú burgonyákat jól megmossuk, majd a sütőbe téve megsütjük.

A krumplik héját eltávolítjuk és még melegen áttörjük krumplitörővel.

Amikor a burgonya langyosra hűlt, hozzáadjuk az őrölt paprikát, a sót, lisztet, a margarint és egy tojást, jól összedolgozzuk. Adunk hozzá tejet, hogy jól gyúrható legyen.

Letakarva félretesszük langyos helyre fél órára keleszteni.

Miután megkelt a pogácsatésztánk, 1 cm vastagra gyújtjuk és a következőképpen hajtjuk össze: alulról felfele, felülről lefele, balról jobbra, jobbról balra.

Kinyújtjuk másfél centi vasatgra, lisztezett sütőlemezre téve fél óráig kelesztjük, majd kiszaggatjuk.

Kenjük meg a krumplis pogácsák tetejét felvert tojással.

Előmelegített sütőben közepes lángon negyed óráig sütjük. Ha átsült és kezd megpirulni, mehet tovább nagyobb fokozaton. Az illatán és a színén látszik mikor kész.

Sütés után kis időre letakarjuk a megsült burgonyás pogácsákat egy tiszta konyharuhával.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc