Karácsonyi gyümölcskenyér hozzávalók:

5 dkg élesztő

1 teáskanál cukor

2 dl langyos tej

60 dkg liszt

20 dkg puha vaj

1 tojás

1 citrom reszelt héja

1/2 teáskanál só

1/2 vaníliarúd

15 dkg mazsola

5 dkg aszalt papaya

5 dkg aszalt ananász

5 dkg aszalt sárgabarack

2 evőkanál rum

17 dkg marcipánrúd

5 dkg vaj

10 dkg vaníliás porcukor

2 csomag vaníliás cukor

Karácsonyi gyümölcskenyér elkészítése:

A karácsonyi gyümölcskenyérhez a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.

Összekeverjük a mazsolát az aszalt gyümölcsökkel, meglocsoljuk a rummal, és állni hagyjuk.

A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a felvert tojással, a reszelt citromhéjjal, a sóval, a vaníliarúdból kikapart magokkal és a felfuttatott élesztővel. Kemény tésztát készítünk, ha szükséges, tejet adunk még hozzá, és 15 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és rászórjuk a lecsöpögtetett gyümölcsdarabokat.

A marcipánrudat olyan hosszúra sodorjuk, mint amilyen hosszú a tészta, rátesszük és hosszában 3 részre hajtjuk a tésztát, a végét benyomkodjuk.

Margarinnal kikent, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a tészta hajtása alulra kerüljön. A tetejére nyújtófa segítségével hosszában két mélyedést nyomunk.

20-30 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.

A kész gyümölcskenyeret nyújtódeszkára csúsztatjuk, olvasztott vajjal bekenjük, és vastagon meghintjük vaníliás porcukorral.

Kitűnő akár desszertnek, akár reggelire.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc