Karácsonyi gyümölcskenyér hozzávalók:
5 dkg élesztő
1 teáskanál cukor
2 dl langyos tej
60 dkg liszt
20 dkg puha vaj
1 tojás
1 citrom reszelt héja
1/2 teáskanál só
1/2 vaníliarúd
15 dkg mazsola
5 dkg aszalt papaya
5 dkg aszalt ananász
5 dkg aszalt sárgabarack
2 evőkanál rum
17 dkg marcipánrúd
5 dkg vaj
10 dkg vaníliás porcukor
2 csomag vaníliás cukor
Karácsonyi gyümölcskenyér elkészítése:
A karácsonyi gyümölcskenyérhez a langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
Összekeverjük a mazsolát az aszalt gyümölcsökkel, meglocsoljuk a rummal, és állni hagyjuk.
A lisztet összegyúrjuk a vajjal, a felvert tojással, a reszelt citromhéjjal, a sóval, a vaníliarúdból kikapart magokkal és a felfuttatott élesztővel. Kemény tésztát készítünk, ha szükséges, tejet adunk még hozzá, és 15 percig kelesztjük. Lisztezett deszkán kinyújtjuk, és rászórjuk a lecsöpögtetett gyümölcsdarabokat.
A marcipánrudat olyan hosszúra sodorjuk, mint amilyen hosszú a tészta, rátesszük és hosszában 3 részre hajtjuk a tésztát, a végét benyomkodjuk.
Margarinnal kikent, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük úgy, hogy a tészta hajtása alulra kerüljön. A tetejére nyújtófa segítségével hosszában két mélyedést nyomunk.
20-30 percig kelesztjük, majd előmelegített sütőben megsütjük.
A kész gyümölcskenyeret nyújtódeszkára csúsztatjuk, olvasztott vajjal bekenjük, és vastagon meghintjük vaníliás porcukorral.
Kitűnő akár desszertnek, akár reggelire.
0 hozzászólás