Zuccotto – olasz torta hozzávalók:
Lap
120 g porcukor
1 evőkanál vanília cukor
50 g étkezési keményítő
50 g liszt
5 tojás
Töltelék
200 g étcsoki
50 g mandula
50 g mogyoró
50 g habcsók
1 l tejszín
50 g porcukor
Máz
150 ml konyak
150 ml amaretto
200 g csokimáz
porcukor a díszítéshez
Zuccotto – olasz torta elkészítése:
Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk. A sütőt felmelegítjük 175 fokra. A laphoz felverünk 5 tojássárgáját 120 g porcukorral és 1 evőkanál vanília cukorral. A tojásfehérjéket keményre verjük és hozzáadjuk a keverékhez. 50 g étkezési keményítőt összekeverünk 50 g liszttel, amelyet később hozzáadunk a keverékhez. Ezt beleöntjük egy tepsibe és 15 percre betesszük kettes fokozatra előmelegített sütőbe. Kiborítjuk egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy mély kerek hőálló edénybe alufóliát teszünk. A lapból levágunk egy karikát és az edény aljára teszük. A lap többi részét trapézokra vágjuk és kitapétázzuk vele az edény széleit (hagyunk egy részt a lapból a befedéshez). 150 ml amaretto-t összekeverünk 150 ml konyakkal és megöntözzük vele a lapokat.
Töltelék: egy késsel feldaraboljuk a csoki felét, a másik felét pedig 100 ml tejszínnel együtt gőzfürdőben megolvasztjuk. A mandulát és mogyorót nagyobb darabokra vágjuk és megpirítjuk. A maradék tejszínt 50 g porcukorral felverjük. Mikor a mandula és a mogyoró kihűlt, hozzáadjuk őket a tejszínhabhoz. Hozzáadjuk a feldarabolt csokit is. A tejszín keveréket kétfelé osztjuk. Egyik felét összekeverjük a feldarabolt habcsókkal, a másik felét a csokis tejszínhabbal. A fehér habot rákenjük az oldallapokra és 20 percig hideg helyen tároljuk. Ezután megtöljük a másik adag tejszínnel, befedjük a maradék lappal, megöntözzük a konyakos keverékkel és hat óráig hideg helyen hagyjuk (akár egy éjszakára is).
A tortát fejjel lefelé helyezzük egy tányérra és leöntjük csokimázzal. Miután megszáradt megszórjuk porcukorral és az olasz csoda torta.
A zuccotto – olasz torta receptet MariaMona ajánlotta.
0 hozzászólás