Zuccotto – olasz torta hozzávalók:

Lap

120 g porcukor

1 evőkanál vanília cukor

50 g étkezési keményítő

50 g liszt

5 tojás

Töltelék

200 g étcsoki

50 g mandula

50 g mogyoró

50 g habcsók

1 l tejszín

50 g porcukor

Máz

150 ml konyak

150 ml amaretto

200 g csokimáz

porcukor a díszítéshez

Zuccotto – olasz torta elkészítése:

Egy nagy tepsibe sütőpapírt teszünk. A sütőt felmelegítjük 175 fokra. A laphoz felverünk 5 tojássárgáját 120 g porcukorral és 1 evőkanál vanília cukorral. A tojásfehérjéket keményre verjük és hozzáadjuk a keverékhez. 50 g étkezési keményítőt összekeverünk 50 g liszttel, amelyet később hozzáadunk a keverékhez. Ezt beleöntjük egy tepsibe és 15 percre betesszük kettes fokozatra előmelegített sütőbe. Kiborítjuk egy deszkára és hagyjuk teljesen kihűlni. Egy mély kerek hőálló edénybe alufóliát teszünk. A lapból levágunk egy karikát és az edény aljára teszük. A lap többi részét trapézokra vágjuk és kitapétázzuk vele az edény széleit (hagyunk egy részt a lapból a befedéshez). 150 ml amaretto-t összekeverünk 150 ml konyakkal és megöntözzük vele a lapokat.

Töltelék: egy késsel feldaraboljuk a csoki felét, a másik felét pedig 100 ml tejszínnel együtt gőzfürdőben megolvasztjuk. A mandulát és mogyorót nagyobb darabokra vágjuk és megpirítjuk. A maradék tejszínt 50 g porcukorral felverjük. Mikor a mandula és a mogyoró kihűlt, hozzáadjuk őket a tejszínhabhoz. Hozzáadjuk a feldarabolt csokit is. A tejszín keveréket kétfelé osztjuk. Egyik felét összekeverjük a feldarabolt habcsókkal, a másik felét a csokis tejszínhabbal. A fehér habot rákenjük az oldallapokra és 20 percig hideg helyen tároljuk. Ezután megtöljük a másik adag tejszínnel, befedjük a maradék lappal, megöntözzük a konyakos keverékkel és hat óráig hideg helyen hagyjuk (akár egy éjszakára is).

 

A tortát fejjel lefelé helyezzük egy tányérra és leöntjük csokimázzal. Miután megszáradt megszórjuk porcukorral és az olasz csoda torta.

A zuccotto – olasz torta receptet MariaMona ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 125 perc