Epres diós csokitorta hozzávalók:
Lap
125 g őrölt dió
125 g cukor
75 ml víz
25 g kakaó
4 tojás
10 ml rum aroma
1 tasak vanília cukor (vagy vanília aroma)
Krém
225 ml tejszín
100 g tejcsoki
4 g zselé
15 ml víz
Zselé
1 tasak eper ízesítésű zselé
400 ml víz
Máz
cukor
víz
50 g vaj
Dekor
mandula pehely
fehér csoki rózsa
karamell háló
fehér csoki reszelék
Epres diós csokitorta elkészítése:
A csokitortához a vizet és cukrot feltesszük főni. Mikor zubog a víz, hozzáadjuk a diót és egy percig kavarjuk. Levesszük a tűzről és hagyjuk hűlni. Mikor az összetétel kihűlt hozzáadunk 4 tojássárgáját, a kakaót, rum aromát és vaníliát. Végül hozzáadjuk a habosra vert fehérjét, amihez adhatunk egy csipet sót is. Egy kivajazott és lisztezett kerek formába beleöntjük a kompozíciót, majd 175 fokos sütőben 25 percig sütjük. Mikor megsült, kivesszük és hagyjuk hűlni, majd kettőbe vágjuk a lapot.
Zselé: 400 ml vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a zselé port. Mikor kész, 50 ml zselét félreteszünk egy csészébe és hagyjuk az egészet kihűlni.
Krém: a zselét 15 ml vízbe tesszük és hagyjuk megdagadni. A tejszín felét kicsi tűzre tesszük, s mikor az felfőtt, hozzáadjuk a feldarabolt csokit és addig kavarjuk míg az elolvad. Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a zselét amit előtte kicsi tüzőn megolvasztottunk. Jól összekavarjuk és hagyuk hűlni. Felverjük a maradék tejszínt és betesszük hűtőbe. Mikor a csokis krém kihült, összekavarjuk a tejszínnel a hűtőből. A hideg krémet elkenjük az egyik lapon, majd 30 percre betesszük hűtőbe, hogy megkeményedjen. Erre rákenjük az 50 ml félretett epres zselét, s rátesszük a másik lapot.
Máz: egy kevés cukorhoz adunk néhány evőkanál vizet és feltesszük főni. Mikor a cukor teljesen elolvadt, adunk hozzá 50 g vajat. Ezzel a keverékkel bevonjuk a tortát majd mandula pehellyel, fehér csoki rózsával, karamell hálóval és fehér csoki reszelékkel díszítjük.
Az epres diós csokitorta receptet Seima ajánlotta.
0 hozzászólás