Mentolos csokitorta hozzávalók:

Csokis lap

8 tojás

80 g liszt

20 g kakaó

60 g cukor

Mentolos krém

100 g menta szirup

100 g menta likör

10 g zselatin

280 g tejföl

Csoki krém

150 g csoki

300 g tejföl

Menta-csokis krém

100 g menta csoki (vagy tejcsoki + menta aroma)

200 g tejföl

menta szirup vagy menta likör, amivel meglocsoljuk a lapot

menta levél a dekorhoz

Mentolos csokitorta elkészítése:

A csokitortához előmelegítjük a sütőt 160 fokra. A lisztet és kakaót összekavarjuk. A tojássárgákat a cukor két harmadával kikavarjuk, amíg az háromszorosára nő és egy világos színű krém lesz belőle. A maradék cukorral felverjük a tojásfehérjéket. A tojásfehérje egy haramadát összekavarjuk a tojássárgájával, hozzáadjuk a kakaós lisztet és jól összekavarjuk, majd óvatosan hozzákavarjuk a maradék tojásfehérjét. Egy sütőpapírral kibélelt torta formába öntjük az összetételt és 40 percre betesszük a sütőbe.

Mentolos krém: a szirupot a likörrel együtt feltesszük a tűzre, s mikor felfőtt, hagyjuk kicsit zubogni, hogy elpárologjon az alkohol. Ennek a keveréknek a felében feloldjuk a zselatint, majd hozzáadjuk a maradék keveréket is. Hagyjuk hűlni, közben néha megkavarjuk. A tejfölt habosra verjük. Néhány kanál habot hozzáadunk a sziruphoz, összekavarjuk, majd ezt ráöntjük a többi habra, amit azután jól kikavarunk.

Csokikrém: a tejföl felét felmelegítjük, utána ráöntjük a reszelt csokira. Addig kavarjuk, amíg a csoki elolvad, majd hozzáadjuk a maradék tejfölt és krémesre kavarjuk.

A kihült lapot három lapra vágjuk. A mentolos kérmből és csoki krémből félreteszünk 2-2 evőkanállal. A legalsó lapot meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a csoki krém felét. Rátesszük a második lapot, meglocsoljuk sziruppal, s rákenjük a mentolos krémet. Rátesszük a harmadik lapot, meglocsoljuk sziruppal és rákenjük a maradék csoki krémet. A félretett krémet arra használjuk, hogy sugarakat húzunk a torta közepéből. Azután ezeket elkenjük a torta tetején és egy fogpiszkálóval hullámokat húzunk bele. A tortát hűtőbe tesszük és elkészítjük a menta-csokis krémet. A tejföl felét felmelegítjük, hozzáadjuk a menta-csoki reszelékhez, s addig kavarjuk míg a csoki elolvad. Ezután hozzáadjuk a maradék tejfölt és krémesre kavarjuk. Kivesszük a tortát a hűtőből, majd felszeleteljük. Elvágjuk hosszába, keresztbe, majd pedig átlósan. A háromszög alakú szeleteket spirál alakban helyezzük el egy tányéron (a hosszabb oldala mindig balra mutasson). A menta-csoki krémmel ízlés szerint feldíszitjük, majd néhány menta levelet teszünk a tetejére.

A mentolos csokitorta receptet CristinaK ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc