Töltött káposzta hús nélkül hozzávalók:

1,5 kg körüli fehér fejes káposzta

Töltelékhez:

15 dkg rizs (barna)

10 dkg szójagranulátum (génkezelés mentes)

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál lestyán

1 teáskanál őrölt pirospaprika

1 teáskanál ételízesítő (sómentes)

2 evőkanál zabkorpa -opcionális

só (természetes, nem finomított)

tört bors

Főzővízhez:

1 teáskanál só (természetes, nem finomított)

2 teáskanál ételízesítő (sómentes)

3 db babérlevél

1 teáskanál egész kömény

Töltött káposzta hús nélkül elkészítése:

Előkészület:

– áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi ellepi

– tegyük fel főni a rizst, félpuhára elő kell főzni

1. tegyük fel főni a főzővizet, ízesítsük a megadott fűszerekkel, majd a megmosott, felső (esetleg sérült leveleitől megtisztított) káposzta torzsáját vágjuk ki (ék alakban, mint a dinnye lékelésénél) és vegyük le a felső, nagyobb leveleit, 10-12 db-ot, ennyire elegendő a töltelék

2. a forrásban lévő vízbe dobjuk bele a leválasztott leveleket és 10-15 percig főzzük (kissé meg kell puhulnia, hogy lehessen tekerni gombócnak)

3. a maradék káposztát csíkozzuk fel vékonyra

4. a szóját alaposan nyomkodjuk ki, adjuk hozzá az előfőzött rizst, a felaprított vöröshagymát, a reszelt fokhagymát és a fűszereket

5. vegyük ki a főzővízből a leveleket (a vizet ne öntsük ki, mert felhasználjuk a főzéshez), hagyjuk kissé kihűlni

6. osszuk el annyi részre a tölteléket, ahány előfőzött levelünk van, minden levél főeréhez tegyünk egy töltelék gombócot és tekerjük fel úgy, hogy a közép résznél a két szélét felhajtjuk és úgy tekerjük tovább

7. tegyük egy edény aljába a gombócokat, halmozzuk rá a felszelt káposztát és öntsük fel annyi főzővízzel, hogy épp ellepje (érdemes nagyobb átmérőjű edényt használni, hogy könnyebben lehessen a gombócokat mozgatni – ne égjen le)

8. időnként (óvatosan) átmozgatva a gombócokat, közepes lángon főzzük, amíg a káposzta megfő (egy gombócot kivéve és kettévágva lehet ellenőrizni, hogy átfőtt-e), ha elfőtt a víz és szükséges, akkor a főzőléből lehet még adagolni

Praktikák:

– ha száraz a töltelék, lehet bele ütni egy tojást
– tejföllel tálaljuk

A receptet a Receptműves ajánlotta. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc