Csokikrémmel töltött aprósütemény hozzávalók:
225 g T55-ös vagy T65-ös liszt
225 g T45-ös liszt
15 g friss élesztő
1 kiskanál só
60 g cukor
1 tojás
200 g langyos tej
75 g vaj
Csokikrém
1 ½ tojásfehérje
30 g T45-ös liszt
60 g cukor
120 ml tej
30 g kakaó
15 g vaj
Csokikrémmel töltött aprósütemény elkészítése:
A csokis desszerthez egy edénybe beletesszük a csoki krémhez a tojásfehérjét, lisztet, cukrot, tejet és kakaót. Gőzfürdőben összekavarjuk, s mikor megvastagodott a krém, félretesszük és hagyjuk kihűlni. A hideg krémhez hozzákavarjuk a vajat. Egy tepsit kibélelünk átlátszó fóliával, majd ezen elkenjük a kihűlt krémet, azután betetsszük hűtőbe vagy mélyhűtőbe. Egy tálba beletesszük az összes hozzávalót a tésztázhoz, kivéve a vajat. Jól összekavarjuk, s mikor kezd összeállni, hozzáadjuk a vajat is. Ezután 1 ½ – 2 órát hagyjuk kelni a tésztát, amíg az másfélszeresére nő. Mikor megnőtt, egy 40×25 cm-es téglalapot nyújtunk belőle, aminek a közepébe belehelyezzük a csokilapot, úgy, hogy fent és lent maradjon még 2 cm a tésztából. A csoki lapra ráhajtjuk a tészta egyik felét, azután pedig a másik felét, majd hosszában kinyújtjuk (50×20 cm-re) és újra két oldalról felhatjuk a széleit, azután azokat egymásra hajtjuk. Még kétszer kinyújtjuk a tésztát és összehajtjuk, azután feltekerjük, mint egy tekercset, és 2,5-3 cm vastagságú szeletekre vágjuk. Ezeket egy sütőpapírral kibélelet tepsibe teszünk és 45 percre betesszük a sütőbe, csak úgy, hogy az égő égjen, de ne legyen bekapcsolva a sütő. 45 perc után kivesszük a tepsit, előmelegítjük a sütőt 180 fokra, megkenjük a spirálokat egy felvert tojással, amihez hozzáadtunk egy kis tejet, majd betesszük a tepsit a sütőbe 15 percre.
A csokikrémmel töltött aprósütemény receptet Cristina ajánlotta.
0 hozzászólás