Menta torta hozzávalók:
Tészta:
4tojás fehérje
4tojás sárgája
28dkg cukor
8evőkanál víz
pici só
2 teáskanál vaníliás cukor
24dkg liszt
2 teáskanál sütőpor
Krém:
0,5l tej
4tojás sárgája
1púpos evőkanál liszt
3evőkanál cukor
3lime
nagy csokor menta
0,5l tejszín
1,5 evőkanál zselatin por 1,5 dl vízzel melegítve
Díszítés:
0,4l tejszín
2 teás kanál habfixáló
10dkg étcsokoládé
cukorgyöngy
mentalevél
Menta torta elkészítése:
Tészta(piskóta):
4 tojásfehérjét 12dkg cukorral és 4 ek vízzel kemény habbá verni, 4 sárgáját 16dkg cukorral 4ek vízzel fehéredésig verni.
24 dkg lisztet elkeverni a sütőporral,majd a fehérjéhez és sárga krémhez adni.
A fehér habhoz vegyítjük a sárga krémet és a lisztet a sütőporral!!
Kerek tortaformát kilisztezni,majd bele a piskóta masszát.
Belülről kifelé a tortaforma falára húzni kissé a masszát ,így egyenes lesz a kész piskóta teteje!
Kb:40 percig sül 180 fokon.
Ha kész a piskóta(amit tűszúrással ellenőrzök)15 percig még a nyitott ajtajú kikapcsolt sütőben hagyok.
Míg sül a piskóta elkészítem a krémet!
Krém:
A tojássárgáját a tejjel,liszttel botmixerrel összekeverem,majd megfőzöm.
Tűzről levéve hozzáadom a cukrot,mentaleveleket(amiket szépen lecsipegettem),lime-ok levét,majd „szétzúzom”a botmixerrel.
Fel kell verni a tejszínt,majd a mentás krémhez keverni óvatosan.
A zselatint gyöngyözésig hevítem a vízzel kis lángon.
Kicsit kihűtöm,majd a tejszínes krémhez adom.
A tejszínt csak a piskóta készre sütése,hűlése,felszeletelése után verem fel.A zselatint is csak akkor készítem el!
Ez a piskóta mindig tökéletes lesz.4 karikát is lehet belőle vágni!
Összeállítom a tortaformát,majd rétegezem a tésztát és a kicsit folyós krémet.
Tészta,krém….!
A teteje piskóta.
3-4 órai hűlés után lehet díszíteni.
Felverem a tejszínt habfixálóval,cukor nélkül!
Bevonom a tortát teljesen,a maradék tejszínt felhalmozom egy kupacban.
A csoki 2/3-át megolvasztom,majd sütőpapírra csíkokat húzok kanállal.
Mélyhűtőben megfagyasztom.
10perc elteltével már fel lehet szedni a papírról,majd ízlés szerint használjuk a díszítéshez!
Maradék csokit lereszelem,majd a mentalevelekkel együtt megszórom a tejszínes torta tetejét.
Megdobálom a cukorgyöngyökkel!
És kész!!!
0 hozzászólás