Epres muffin hozzávalók:

4 dkg élesztő

10 dkg lágy barna cukor

3 dl meleg víz

40 dkg teljes kiőrlésű liszt

40 dkg rétesliszt

1 csésze kókuszreszelék (elhagyható)

1 csésze mandulapálcika (elhagyható)

15 dkg barna cukor

1 dl olívaolaj

10 dkg burgonyapehely (vagy egy nagyobb szem, héjában főtt burgonya meghámozva, kislyukú sajtreszelőn lereszelve)

2 lime vagy citrom reszelt héja

1 lime vagy citrom leve

3-4 dl meleg víz

40 dkg eper

Epres muffin elkészítése:

Elkészítés

Az elmorzsolt élesztőt a cukorral és a meleg vízzel egy 7,5 dl-es befőttes üvegben rázzuk össze alaposan, majd futtassuk fel habosra.

A tészta többi hozzávalóját keverjük össze egy nagy kelesztőtálban, adjuk hozzá a felfutott élesztőt, és fakanállal vagy robotgéppel dolgozzuk össze a tésztát. A meleg vizet apránként adagoljuk, a cél az, hogy a galuskatésztánál némileg keményebb állagú tésztát kapjunk. A kisebb darabokra vágott epret a végén keverjük hozzá, hogy ne törjön szét.

Lefedve, meleg helyen hagyjuk 1 órát kelni, majd kanállal adagoljuk a tésztát a muffin sütőformába, kb. 24 darabra elég a tészta. (A teflon vagy szilikon muffinformát nem kell olajjal kikenni.) A mélyedéseket ne töltsük teljesen tele, mert sülés közben még emelkedni fog a tészta. 180 oC-on, 30-40 perc alatt süssük meg.

Eper

Antioxidáns-tartalmának köszönhetően védi a sejtek szerkezetét, megelőzi azok oxidációját. Erősíti az immunrendszert, serkenti a vérkeringést, fokozza a méregtelenítő folyamatokat. Fenoltartalma révén különösen a szív és az érrendszer működését segíti. Magas rost- és víztartalma miatt csökkenti az étvágyat, a máj zsírlerakódásait. C-vitaminban az egyik leggazdagabb gyümölcs. Hatóanyagai erősítik a bőr kötőszöveteit, és kisimítják a ráncokat.

Forrás: A tavasz ízei – Vegán szakácskönyv. Gyógyító növényi ételek c. szakácskönyv (www.nyitottszemmel.hu)

 

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 0 perc