Savanyú káposzta leves hozzávalók:

50 dkg savanyított káposzta

2 db krumpli

1 db sárgarépa

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

10 dkg bulgur (vagy rizs)

25 dkg gomba -opcionális

1 db csípős paprika -opcionális

1 teáskanál egész kömény

2 teáskanál őrölt pirospaprika

3 db babérlevél

2 teáskanál szárított petrezselyem (friss jobb)

tört bors

1 doboz kicsi tejföl

2-3 evőkanál olívaolaj

káposztától függően (mennyire sós):

1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa, sztívia)

só (csak akkor, ha a káposzta nem túl sós!)

Savanyú káposzta leves elkészítése:

1. ellenőrizzük, hogy a rendelkezésre álló savanyú káposzta mennyire sós, ha szükséges, mossuk át

2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a sárgarépát és a gombát karikázzuk, a krumplit vágjuk nagyobb kockákra, a vöröshagymát és a fokhagymát szeljük apróra

3. az olívaolajon pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát, keverjük át, hogy picit piruljon (2-3 másodperc), majd adjuk hozzá a felaprított sárgarépát, krumplit, gombát, utána a káposztát és a bulgurt, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje

4. fűszerezzük (kömény, tört bors, babérlevél, petrezselyem, ha szükséges kevés só, vagy cukor) és adjuk hozzá a csípős paprikát (egyben, hogy ki lehessen venni ha már kellően csípős az étel), majd időnként megkeverve, fedő alatt főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak

5. amíg a leves fő, vegyük ki a tejfölt a hűtőből (ne legyen nagy a hőmérséklet különbség, mert becsomósodik a levesben), majd, ha a zöldségek megfőttek, vegyünk ki pár kanál forró levest és keverjük el a tejfölben, majd húzzuk félre a tűzről a lábost és folyamatos keverés mellett adjuk a leveshez a tejfölt

6. tegyük vissza a tűzre és forraljuk össze (ha túl sűrű a leves, kevés vizet adjunk még hozzá)

Praktikák:

– gomba nélkül is finom, húsevők tehetnek bele kolbászt, vagy füstölt húst

– gabona elhagyásával is készíthető, ekkor csak annyi vízzel öntsük fel a levest, ami épp ellepi és később pótoljuk a vizet, ha szükséges

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 45 perc