Gulyásleves csipetkével – egészségesen hozzávalók:

A leveshez:

50 dkg marhahús

1 db paradicsom

1 db erős paprika – opcionális

1 db (nagyobb) vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

1 db (kisebb) zeller

4-5 db sárgarépa

1-2 db fehérrépa

70 dkg krumpli

3 teáskanál őrölt pirospaprika (jó minőségű)

1 teáskanál köménymag

só (természetes, nem finomított)

bors

2 evőkanál olívaolaj (extra szűz)

 

A csipetkéhez:

1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

1 kávéskanál só (természetes, nem finomított)

liszt (teljes kiőrlésű gabonából)

Gulyásleves csipetkével – egészségesen elkészítése:

1. tisztítsuk meg és szeleteljük fel a húst 2-3 cm-es darabokra

2. tisztítsuk meg a zöldségeket, a vöröshagymát, a paradicsomot, a krumplit és a zellert kockára, a répákat karikákra vágjuk, a fokhagymát apróra szeljük (az intenzívebb ízhatás érdekében reszeljük)

3. az olívaolajon üvegesre pároljuk a hagymát csipet sóval (így könnyebben kiengedi a levét és ízét)

4. beletesszük a felkockázott paradicsomot, majd amikor kevés levet enged, hozzáadjuk a fokhagymát és az őrölt pirospaprikát és összekeverjük

5. hozzáadjuk a húst, felöntjük 1,5-2 dl (tisztított) vízzel és fedő alatt kis lángon pároljuk

6. amikor a hús kezd puhulni (15-20 perc), hozzáadjuk a zöldségeket és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és ízesítjük (só, bors, köménymag)

7. tovább főzzük, amíg a zöldségek megpuhulnak, közben elkészítjük a csipetkét

8. a tojást a sóval és annyi liszttel összekeverjük, hogy rugalmas, lágy, de gyúrható tésztát kapjunk, majd egy tálra két új közé „csípve” kiszaggatjuk (elég akkora darabka, amit két ujjal lefedünk, mivel a levesben még dagadni fog)

9. amikor a zöldségek majdnem készre puhultak és a leves rotyog, tegyük bele a csipetkéket, majd összekeverjük (hogy ne ragadjanak össze)

10. főzzük tovább addig, amíg a csipetke is megpuhul

Praktikák:

– ha híg lett a leves, tehetünk bele 1-2 evőkanál paradicsom pürét (ne túl sokat, mert savanykás lesz az íze a levesnek)

– a krumplit és a zellert próbáljuk azonos méretűre vágni, illetve válasszunk „rúd” formájú répákat, így azonos átmérőjű karikákra tudjuk szelni, egyenletesebb a főzési idő és szebben is mutat a tányérban

– ha erősen készítjük, a paprikát egyben dobjuk a levesbe és tálalás előtt vegyük ki

– a képen látható leves teljes kiőrlésű tönköly csipetkével készült

A receptet Receptműves ajánlotta!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc