Egyszerű és egészséges sütőtök krémleves hozzávalók:
1 db sütőtök (1 kg körüli hosszúkás orange -köznyelven amerikai- tök)
1 db vöröshagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa
2 gerezd fokhagyma
1 db zöldségleves kocka (sómentes)
só (természetes, nem finomított)
bors
olívaolaj (extra szűz)
Egyszerű és egészséges sütőtök krémleves elkészítése:
1. a tök héját lepucoljuk, magházát eltávolítjuk, majd 2-3 cm-es kockákra szeljük
2. a felszeletelt hagymát és fokhagymát kevés olivaolajon megfuttatjuk csipet sóval (segít kiengedni a hagyma levét és ízét)
3. amikor a hagyma üveges, rátesszük a felkarikázott sárga- és fehérrépát, majd a felkockázott tököt és felöntjük annyi (tisztított) vízzel, hogy ellepje
4. dobjuk bele a leveskockát és törjünk rá csipet borsot
5. főzzük addig, amíg a tök megpuhul
6. botmixerrel turmixoljuk krémesre (nem kell átmerni, lehet a lábosban)
Praktikák:
– tálaláskor öntsünk rá egy kevés tökmag olajat és szórjuk meg pirított, sótlan tökmaggal
– ha sűrűnek tűnik a leves, főzzük össze még (tisztított) vízzel
– ha nem szeretnénk csak krémlevest, turmixolás előtt vegyünk ki néhány kocka tököt, majd turmixolás után tegyük vissza
– önmagában is finom, lehet leveszöldség nélkül is főzni
– mivel sütni is szoktam belőle, általában 2 db kicsi, eltérő színű tökből készítem (mindkettőnek fele-fele levesbe és sütni)
A sütőtök krémleves receptjét Receptműves ajánlotta!
0 hozzászólás