Kuszkusszal töltött gomba hozzávalók:

50 dkg nagyobb fejű csiperke

20 dkg kuszkusz

1 evőkanál ételízesítő (sómentes)

1 egész tojás (bio, vagy szabadtartású)

10 dkg kemény sajt

olívaolaj (extra szűz)

Kuszkusszal töltött gomba elkészítése:

Sokan sokféleképpen készítik a töltött gombát, amely kiváló lehet vendégváráshoz falatkának, előételnek, vagy akár főétel mellé köretnek is. Nálam most egy különc verzió került az asztalra, töltelékként a kuszkuszt és a gomba „leeső” szárrészét használtam.

Az a mesés ebben az ételben, hogy számtalan verzió, fűszerezés kipróbálására alkalmas.

1. forraljuk vizet a kuszkusznak, kevés sóval és borssal, amikor lobogva forr, zárjuk el a lángot az edény alatt és óvatosan öntsünk a kuszkuszra annyi vizet, hogy bőven ellepje, majd keverjük át és fedjük le

2. tisztítsuk meg a gombát, a szárait emeljük ki és szintén tisztítsuk meg

3. a gomba kalapokat fektessük egy olívaolajjal enyhén meglocsolt hőálló tálra, vagy tepsire
(ha túl gömbölyű a gombafej, vágjuk 1-2 milliméter mélyen vízszintes felületet a gömb részben)

4. a szárakat (és a gömb részről esetlegesen levágott karikát) szeljük apróra

5. hűtsük ki a kuszkusz és keverjük hozzá a gombát, valamint a tojást

6. halmozzuk a tojásos, gombás kuszkuszt egyenlő arányban a gomba tetejére és szórjuk meg reszelt sajttal

7. 180 fokon (gázsütőnél 4-es fokozat) süssük meg a gombát (tűpróbával ellenőrizzük, hogy a gomba megsült-e)

8. tálaláskor szórjuk meg további reszelt sajttal

Praktikák:

– a kuszkusz vizébe lehet tenni keleties, vagy mediterrán jellegű fűszereket is

– ételízesítő helyett forró alaplével is felönthetjük a kuszkuszt

– a kuszkuszos töltelékbe is lehet tenni reszelt sajtot

– amennyiben a kuszkusz megpuhult és nem szívta fel az összes, ráöntött vizet, akkor óvatosan öntsük le a maradék vizet, mert másképp nehezen fogja össze a tojás

 

Kuszkusszal töltött gomba receptjét Receptműves ajánlotta!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 20 perc