Muszaka sütőtökkel hozzávalók:
1 kg krumpli
80 dkg körüli sütőtök
10 dkg szójagranulátum -esetleg 50 dkg darált hús
3 dl paradicsompüré
1 teáskanál cukor (nyers nád, nyírfa)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 evőkanál muszaka fűszerkeverék, ennek hiányában:
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt pirospaprika
2 mokkáskanál oregano
só (finomítatlan, természetes)
tört bors
olívaolaj a sütéshez (magas égéspontú)
besamel mártáshoz:
5 dkg vaj (ghí)
5 dkg liszt (tönköly fehér)
4 dl tej
1 db natúr joghurt
5 dkg kemény sajt reszelve
csipet szerecsendió
1 mokkáskanál kakukkfű
só (finomítatlan, természetes)
tört bors
A Muszaka sütőtökkel receptjét Receptműves ajánlotta!
Muszaka sütőtökkel elkészítése:
Előkészítés:
– mossuk meg a sütőtököt, hámozzuk meg és vágjuk 0,5-1 cm széles korongokra
– áztassuk be a szóját annyi vízbe, amennyi bőven ellepi (csak vega muszakánál 🙂
– hámozzuk meg a krumplit és karikázzuk 0,5-1 cm széles karikákra
– tisztítsuk meg a hagymákat és kockázzuk apróra (aki az intenzívebb ízt szereti a fokhagymát reszelje le)
– tegyünk fel melegedni olajat (1,5-2 cm magas legyen az edény falán mérve és közepes lánggal melegítsük, hogy ne égjen meg)
– enyhén olajozzuk ki a hőálló tálat, amiben sütjük
– készítsük elő a fűszereket
– készítsünk elő konyhai papírtörlőt
Elkészítés:
1. amikor az olaj felhevült süssük meg a krumpli karikák felét (aranysárgára, félpuhára, mert még sülni is fog), majd szedjük papírtörlőre a felesleges olaj eltávolítása miatt
2. a papírtörlőről tehetjük is a tálba az első sort (krumpli feléből, a másik fele a 3. sor lesz)
3. ha az első fele kisült a krumplinak, lehet sütni a sütőtököt, melyet sütés után (a felesleges olajat leitatva) lehet tenni 2. sorként a tálba
4. ha a sütőtök réteg elkészült, folytassuk a krumpli másik felének kisütését, majd a korábbiak szerint tegyük a tálba 3. rétegként (ha maradt sütőtök, ki lehet sütni és letenni 4. rétegként)
5. az olajban sütéssel végeztünk, el lehet zárni alatta a hőt
6. egy lábosban hevítsünk fel 1-2 evőkanál olajat és pároljuk üvegesre a vöröshagymát, majd adjuk hozzá az alaposan kinyomkodott szóját (húsevők a húst), öntsük fel a paradicsompürével, adjuk hozzá a fokhagymát és a fűszereket, majd főzzük addig míg a paradicsom elkezd „rotyogni”
7. terítsük egyenletesen az utolsó réteg tetejére a paradicsomos ragut
8. készítsük el a besamel mártást, a vajat melegítsük közepes lángon, amíg felolvad, adjuk hozzá a lisztet, keverjük össze csomómentesre, majd öntsük fel a tejjel és főzzük (folyamatosan kevergetve), amíg besűrűsödik
9. ha besűrűsödött, vegyük le a hőről és adjuk hozzá a reszelt sajtot, a szerecsendiót, kakukkfüvet és a borsot, valamint a joghurtot, keverjük össze és terítsük a mártást a muszaka tetejére
10. 180 fokon süssük aranybarnára (40-45 perc)
Praktikák:
– érdemes ez előkészületre nagy hangsúlyt fektetni, így gördülékenyen el lehet készíteni az egyes lépéseket
– a képen látható muszaka 2 sor krumplival és 2 sor sütőtökkel készült, mert volt maradék, ennyire lehet rugalmas a recept, vagy a családi igények 🙂
0 hozzászólás