Pikáns sütőtök rizottó hozzávalók:

40 dkg tisztított sütőtök (ez kb. 60-70 dkg héjjal, magházzal – ennél az ételnél a kevésbé édes, kereket ajánlom)

20 dkg rizs (barna)

10 dkg kolbász (magas hústartalommal)

5 dkg feketeerdő sonka, vagy bacon

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 teáskanál ételízesítő (sómentes)

1-2 evőkanál olivaolaj (sonka zsírmennyiségétől függ)

6-7 dl víz

csipet só (természetes, nem finomított)

tört bors

Pikáns sütőtök rizottó elkészítése:

1. magházától és héjától tisztítsuk meg a tököt, majd vágjuk 2×2 cm-es kockákra

2. a hagymát, foghagymát, sonkát kockázzuk, a kolbászt felkarikázzuk

3. serpenyőben, kevés olajon, csipet sóval üvegesre pároljuk a hagymákat, majd rátesszük a sonkát

4. ha a sonka kezd sülni (világosodik), rátesszük a felkockázott tököt és átkevergetjük, majd ráöntjük a rizst, hozzáadjuk a kolbászt és ízesítjük ételízesítővel, borssal

5. öntsük fel a rizses keveréket, először 5 dl vízzel, majd később, ha még nem puhult meg a rizs, a maradék 1-2 dl-t is öntsük hozzá

6. fedő alatt, kis lángon pároljuk 25-30 percig, amíg a rizs megfő (5-10 percenként keverjük át és ellenőrizzük, van-e elég víz a rizsnek)

7. ha a rizs megfőtt, zárjuk el a lángot alatta és fedő alatt hagyjuk pihenni még 5 percig (felszívja a maradék nedvességet is)

Praktikák:

– a rizottó állaga akkor jó, ha a rizs megfőtt és egy kevéssé nedves állagú (ragacsos)

– a sóval óvatosan bánjuk a sonka önmagában is sós lehet.

Pikáns sütőtök rizottó receptjét Receptműves küldte. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 40 perc