Pak choi leves kókusztejjel hozzávalók:

4 dl kókusztej

1 db magozott chili

1 db vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 cm friss gyömbér

30 dkg pak choi

1 db sárgarépa

3 db shiitake gomba

5 g üvegtészta

1 evőkanál gombaszósz

1 evőkanál sötét szójaszósz

3 evőkanál halszósz (lehet vega is)

1/2 lime leve

2 evőkanál szelt bazsalikomlevél

csipet só (nem finomított)

tört bors

2-3 evőkanál extra szűz olívaolaj

Pak choi leves kókusztejjel elkészítése:

Előkészítés:

Ez a leves elképesztő gyorsan elkészül, így az előkészítésre fontos odafigyelni!

– ha szárított gombát használunk, mossuk meg, mert erre a szárítás előtt nincs lehetőség, majd áztassuk be forró vízbe, így nagyon gyorsan megpuhul, majd, ha megpuhult, kockázzuk fel

– tisztítsuk meg a hagymákat, szeljük apró kockákra a vöröshagymát és nagyon vékony karikákra a fokhagymát

– egy kiskanállal kapargassuk le a gyömbér vékony héját és karikázzuk fel, majd a karikákat vágjuk vékony csíkokra

– magozzuk ki és aprítsuk fel a chilit

– a pok choi-t szedjük leveleire, mossuk meg és csíkozzuk fel kb. 1 cm-es darabokra

– a sárgarépát tisztítsuk meg, karikázzuk fel, majd a karikákat csíkozzuk vékonyra

– a lime-ot mossuk meg alaposan és a felének a levét nyomjuk ki

– a bazsalikom leveleket mossuk meg és csíkozzuk fel vékonyra

Elkészítés:

1. az olívaolajon pirítsuk üvegesre a vöröshagymát (kevés sóval, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét), majd adjuk hozzá a chilit, a fokhagymát, a gyömbért, a sárgarépát és keverjük át, hogy egy kicsit piruljanak

2. adjuk hozzá a gombát, a pak choi-t és öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje

3. ízesítsük tört borssal, gomba-, szója- és halszósszal (ha szükséges, óvatosan sózzuk, mert a szószok jellemzően elég sósak)

4. közepes lángon főzzük, majd ha kezd forrni, adjuk hozzá a kókusztejet, a lime levét és a bazsalikom leveleket, valamint az üvegtésztát, majd forraljuk össze és kész (az üvegtészta a forró levesben megpuhul)

Praktikák:

– ha vegán étel a cél a halszószt helyettesítsük vega változattal (jellemzően gombából készül)

– a pak choi helyett lehet használni klasszikus kínai kelt (napa káposzta) is

A Pak choi leves kókusztejjel receptjét Receptműves ajánlotta. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 30 perc