Zölddiós túrógombóc hozzávalók:
4 főre:
2 tojás
8 dkg vaj
50 dkg tehéntúró
4 csapott evőkanál búzadara
3 db Golden Food zölddió
só
4 evőkanál zsemlemorzsa
A tálaláshoz:
2 dl tejföl
2-3 evőkanál porcukor
Zölddiós túrógombóc elkészítése:
A tojások sárgáját 3 deka puha vajjal simára keverjük. A túrót szitán áttörjük, a darával együtt a tojássárgájához adjuk, 1 mokkáskanál sóval ízesítjük. Letakarva, hűtőszekrényben 1 órán át pihentetjük. Ez alatt a maradék vajat fölolvasztjuk, és a zsemlemorzsát aranysárgára pirítjuk benne. Egy lábasban kb. 2 liter vizet fölforralunk, 1 kiskanál sóval ízesítjük. A masszából vizezett kézzel kb. 15 kis gombócot formázunk, majd óvatosan a forró vízbe rakosgatjuk. Amikor a víz újra forrni kezd, kis lángra állítjuk, hogy a gombócok ne hirtelen főjenek, inkább csak dagadjanak a „gyöngyöző forrású vízben. Amikor feljöttek a víz tetejére, nincsenek még készen, további 6-8 percig kell főzni őket. Utána a gombócokat szűrőkanállal óvatosan hidegvízbe szedjük, így kívül egy kéreg képződik rajtuk, s később sem esnek szét. Végül a túrógombócokat a pirított morzsában meghempergetjük.
Tejföllel meglocsolva, porcukorral meghintve tálaljuk.
0 hozzászólás