12 palacsinta hozzávalók:
12 palacsinta
20 dkg finomliszt
1 tojás
1 evőkanál olaj
csipet só
4 dl tej
1 dl ásvány- vagy szódavíz
tetszés szerint töltelék
lekvár, dió, mazsolás túró, mogyorókrém, kakaó, pudingok stb.
12 palacsinta elkészítése:
A tojás sárgáját az olajjal és a sóval összekeverjük, beleszitáljuk a lisztet, és közben folyamatosan adagoljuk a tejet, hogy mindig krémes állagú legyen. A végén beleöntjök a szódavizet. Lefedjük, fél órát pihentetjük.
Tapadásgátló bevonatú serpenyőt hajszálvékonyan kikenünk olajjal. A serpenyőt felforrósítjuk, beleöntünk 1 merőkanál masszát, körbeforgatjuk, hogy mindenütt kitöltse a serpenyőt, és erős tűzön kb. 1 percig sütjük, aztán megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük (fél perc). Lapos tálra csúsztatjuk. A második palacsintánál már nem kell kikenni a serpenyőt, elég a masszában lévő olaj ahhoz, hogy ne ragadjon le! Ugyanezzel a módszerrel addig folytatjuk, amíg a palacsinta tészta el nem fogy.
Arányosan elosztva megkenjük a palacsintákat a töltelékkel, négyrét, zsebkendőszerűen összehajtjuk vagy feltekerjük, és tálaljuk.
Ízlés szerint lehet a masszába egy csipet sütőport vagy szódabikarbónát tenni.
0 hozzászólás