Ackee & Saltfish (Akiszilva és sós tőkehal) hozzávalók:
1 doboz akiszilva konzerv
1 közepes fej hagyma
1 piros paprika
1 scotch bonnet/csipős paprika
1 csomag saltfish/sós tőkehal filé
5 kanál olajőrölt fekete bors
Dumplings/Gombócok
400 g liszt (fújtató összetevőkkel)
2-3 kanál olvasztott vaj
1 kiskanál sütőpor (ha normál lisztet használunk, akkor 2 kiskanál)
egy csipet sólangyos tej (körülbelül háromnegyed bögre)
olaj a sütéshez
Plantains/Banánhengerek
2 banán (minél sötétebbek annál jobb, édesek és puhák legyenek)
olaj a sütéshez
Ackee & Saltfish (Akiszilva és sós tőkehal) elkészítése:
Az akiszilva (a Karib tenger szigeteiről származó gyümölcs) és a saltfish (sós tőkehal filé) egy hagyományos jamaikai reggeli, de fogyaszthatjuk ebédre vagy a vacsora előételeként is. A gombócoknak és a banánhengereknek köszönhetően nagyon laktató (olyan fajta banánokból készül, amely erre a célra terem, nem pedig a nálunk megszokott fajtákból).
A halas zöldségkeverék: először is kivesszük a halat a csomagolásból, leöblítjük hideg vízzel, hogy elvegye a sós ízét és megfelelő darabokra tépkedjük, majd pedig egy tálba rakjuk, amire forralt vizet öntünk,így hagyjuk 15 percre, majd leöntjük róla a vizet, még kisebb darabokra tépkedjük és ez alkalommal hideg vizet öntünk rá és 5 percig állni hagyjuk,leöntjük róla megint a vizet és megkóstolunk egy darab halat, hogy megfelelően sós-e, vigyázzunk, hogy maradjon meg a sós íz, annyira mintha egy ételt sóznánk, tehát attól függően, hogy tetszés szerint ki milyen sósan szereti,a hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a csipős paprikát felszeleteljük (a scotch bonnet-ből csak keveset vágunk, mert nagyon, nagyon erős),eközben felbontjuk az akiszilva konzervet (ne vágjuk fel teljesen a tetejét) és leöntjük belőle a levet és hideg vízzel feltöltjük a dobozt, majd forgassuk ide-oda, fejjel lefele, hogy jól megmosódjon a gyümölcs (a következő képen látható, hogyan is néz ki ez a gyümölcs),ezután forró olajba odatesszük a hagymát párolódni, éppen csak hogy megpuhuljon,hozzáadjuk a paprikát, a csipőspaprikát és a paradicsomot, néha-néha megkavarva így pároljuk,ehhez jön a hal, elkeverjük és 5-6 percig még a tűzön hagyjuk,kisebb lángra vesszük, hozzátesszük az akiszilvát és egy lapáttal lentről felfele összekeverjük, nehogy összetörjük a gyümölcsöt (az akiszilva nagyon puha, még a megfőtt tojás sárgájánál is puhább),még hagyjuk egy percet, aztán borsozzuk és levesszük a tűzről.
Dumplings / Gombócok a megszitált lisztet egy tálba tesszük és a közepébe egy lyukat csinálunk,hozzáadjuk a sót, a sütőport és a vajat, majd apránként a tejet és egy kézzel addig kavarjuk és gyúrjuk, amíg egy lágy és rugalmas tésztát kapunk,meleg helyen 35-40 percet pihentetjük,ezután egy nedves felületre borítjuk, még pár percig gyúrjuk és majd megfelelő nagyságú darabokra szakítjuk,a gombócokat a kezünkkel megformázzuk és meglapogatjuk, csak úgy mint a fánkokat (ha pohárral szeretnénk szaggatni, úgy is jó, de a szakítós módszer gyorsabb),forró olajban mindkét oldalán megsütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük a fölösleges olajtól.
Plantains/Banánhengerekminél sötétebb színű a banán annál jobb, annál édesebb és puhább,meghámozzuk, kettőbe vágjuk és felszeleteljük,a gombócoktól megmaradt olajban kisütjük,papírtörlőre tesszük.
0 hozzászólás