Akiszilva és sós tőkehal banánhengerekkel hozzávalók:
1 doboz akiszilva konzerv
1 közepes fej hagyma
1 piros paprika
1 scotch bonnet/csipős paprika
1 csomag sós tőkehal filé
5 kanál olaj
őrölt fekete bors
Gombócokhoz:
400 g liszt (fújtató összetevőkkel)
2-3 kanál olvasztott vaj
1 kiskanál sütőpor (ha normál lisztet használunk, akkor 2 kiskanál)
egy csipet só
langyos tej (körülbelül háromnegyed bögre)
olaj a sütéshez
Banánhengerekhez:
2 banán (minél sötétebbek annál jobb, édesek és puhák legyenek)
olaj a sütéshez
Akiszilva és sós tőkehal banánhengerekkel elkészítése:
Az akiszilva (a Karib tenger szigeteiről származó gyümölcs) és a sós tőkehal filé egy hagyományos jamaikai reggeli, de fogyaszthatjuk ebédre vagy a vacsora előételeként is. A gombócoknak és a banánhengereknek köszönhetően nagyon laktató (olyan fajta banánokból készül, amely erre a célra terem, nem pedig a nálunk megszokott fajtákból).
A halas zöldségkeverék
Először is kivesszük a halat a csomagolásból, leöblítjük hideg vízzel, hogy elvegye a sós ízét és megfelelő darabokra tépkedjük, majd pedig egy tálba rakjuk, amire forralt vizet öntünk.
Így hagyjuk 15 percre, majd leöntjük róla a vizet, még kisebb darabokra tépkedjük és ez alkalommal hideg vizet öntünk rá és 5 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla megint a vizet és megkóstolunk egy darab halat, hogy megfelelően sós-e, vigyázzunk, hogy maradjon meg a sós íz, annyira mintha egy ételt sóznánk, tehát attól függően, hogy tetszés szerint ki milyen sósan szereti.
A hagymát, a paprikát, a paradicsomot és a csipős paprikát felszeleteljük (a scotch bonnet-ből csak keveset vágunk, mert nagyon, nagyon erős).
Eközben felbontjuk az akiszilva konzervet (ne vágjuk fel teljesen a tetejét) és leöntjük belőle a levet és hideg vízzel feltöltjük a dobozt. Ezután forgassuk ide-oda, fejjel lefele, hogy jól megmosódjon a gyümölcs (a mellékelt képen látható, hogyan is néz ki ez a gyümölcs).
Ezután forró olajba odatesszük a hagymát párolódni, éppen csak hogy megpuhuljon, hozzáadjuk a paprikát, a csipőspaprikát és a paradicsomot, néha-néha megkavarva így pároljuk.
Ehhez jön a hal, elkeverjük és 5-6 percig még a tűzön hagyjuk.
A receptet Rebella ajánlotta.
Kisebb lángra vesszük, hozzátesszük az akiszilvát és egy lapáttal lentről felfele összekeverjük, nehogy összetörjük a gyümölcsöt (az akiszilva nagyon puha, még a megfőtt tojás sárgájánál is puhább).
Még hagyjuk egy percet, aztán borsozzuk és levesszük a tűzről.
Gombócok
A megszitált lisztet egy tálba tesszük és a közepébe egy lyukat csinálunk. Hozzáadjuk a sót, a sütőport és a vajat, majd apránként a tejet és egy kézzel addig kavarjuk és gyúrjuk, amíg egy lágy és rugalmas tésztát kapunk.
Meleg helyen 35-40 percet pihentetjük, ezután egy nedves felületre borítjuk, még pár percig gyúrjuk és majd megfelelő nagyságú darabokra szakítjuk.
A gombócokat a kezünkkel megformázzuk és meglapogatjuk, csak úgy mint a fánkokat (ha pohárral szeretnénk szaggatni, úgy is jó, de a szakítós módszer gyorsabb).
Forró olajban mindkét oldalán megsütjük, papírtörlőn lecsöpögtetjük a fölösleges olajtól.
Banánhengerek
Minél sötétebb színű a banán annál jobb, annál édesebb és puhább.
Meghámozzuk, kettőbe vágjuk és felszeleteljük, a gombócoktól megmaradt olajban kisütjük, majd papírtörlőre tesszük.
Ezeket a már fent leírt akiszilvás étellel fogyasztjuk.
0 hozzászólás