Almapuffancs hozzávalók:
2 nagyobb, savanykás alma
1 tojás
20-25 dkg liszt (jó, ha a fele korpás)
2-2,5 dl szódavíz
1 evőkanál porcukor
1 mokkáskanál sütőpor
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál só
1 késhegynyi őrölt szegfűszeg
olaj a sütéshez
sárgabaracklekvár a tálaláshoz
Almapuffancs elkészítése:
Mély tálban elhabarjuk a tojást a szódavízzel, és beleszórjuk a fűszereket. Ezután a liszttel egészen simára keverjük. 15 percig hagyjuk állni, addigra a liszt megduzzad.
Közben az almákat megmossuk, kicsumázzuk, és héjastól lereszeljük, majd gyorsan – hogy ne barnulhasson meg – hozzákeverjük a tésztához, amelynek galuskamassza sűrűségűnek kell lennie. Legalább háromujjnyi olajat forrósítunk, amelybe apránként, teáskanállal beleszaggatjuk az almás masszát. Fedő alatt sütjük.
A kis almás puffancsok sülés közben megnőnek. Ha az alsó felük pirosra sült, megfordítjuk, de most már fedő nélkül sütjük tovább őket. A felesleges olajat lecsöpögtetve, meleg tálra rakjuk, és fahéjas porcukorral kínáljuk. Nagyon olcsó és egyszerű desszert.
0 hozzászólás