Almás rétes diétás változatban hozzávalók:
1 csomag réteslap (teljes kiőrlésű tönköly)
1 citrom (bio)
4 kisebb, vagy 3 nagyobb alma (bio)
1 kiskanál őrölt fahéj
2 evőkanál cukor (bio nád, vagy sztívia)
zsemlemorzsa (bio teljes kiörlésű péksüteményből)
olivaolaj (extra szűz)
Almás rétes diétás változatban elkészítése:
Az almákat megpucoljuk, majd tökgyalun lereszeljük
Összefőzzük a cukorral, fahéjjal és kevés citromlével (akkor jó, ha kissé karamellizálódik és a levét nagyrészt elfőtte)
A sütőt begyújtjuk 4-es fokozatra (180 fokra)
A réteslapokat szétszedjük, egy rúdhoz legalább 3 lapot egymásra terítünk (attól függ hány lapos a csomag)
A felső 2 lapot felhajtjuk, alaposan megkenjük olivaolajjal a legalsó lapot, majd ráhatjuk a középső lapot és azt is megkenjük olajjal (a legfelső rétegre nem kell olaj)
A legfelső lapot megszórjuk zsemlemorzsával és a szélein 2-3 cm-t kihagyva, egyenletesen eloszlatjuk a töltelék annyiad részét, ahány rúd rétest készítünk
Mind a 4 szélét megkenjük olajjal és alul, majd kétoldalt visszahajtjuk
Alulról feszesen, de nem túl szorosan feltekerjük, és a tetejét is megkenjük olajjal
4-5-ös fokozaton (180-190 fok) aranybarnára sütjük (20-25 perc)
A a réteslapok egymásra terítésekor az egyik lapot érdemes 90 fokkal elfordítani, így a hajtások mentén kisebb eséllyel reped szét sütéskor
Ha vendégségbe is viszünk, akkor 2 doboz (12 db) réteslappal, rétesenként 4-4 lappal szoktam dolgozni, még finomabb, mint a 3 lapos
Olajjal kenéskor az egymásra terített lapok képzeletbeli felezővonalánál szoktam felhajtani, majd lehajtani és megkenni a 2 alsó lapot
Ha leveses a töltelék a felső réteslapot és a leterített tölteléket is szórjuk meg zsemlemorzsával
Az almás rétes receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás