Amerikai almás lepény hozzávalók:

4-6 személyre

Tészta

35 dkg liszt

18 dkg kockára vágott vaj

2 evőkanál porcukor

csipetnyi só

0,3 dl víz

Töltelék

80 dkg alma

13 dkg cukor

2,5 evőkanál liszt

1 kiskanál őrölt fahéj

1/4 kiskanál reszelt szerecsendió

1 evőkanál citromlé

4 dkg kockára vágott vaj

a tetejére porcukor

Amerikai almás lepény elkészítése:

A sütőt 180 C-ra előmelegítjük.

A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, és a porcukorral, csipetnyi sóval meg a vízzel, majd rugalmas tésztává gyúrjuk. Fóliába csomagolva 15-20 percre jégbe hűtjük.

A töltelékhez meghámozzuk az almát, kicsumázzuk, cikkekre vágjuk, majd vékonyan felszeleteljük. Összekeverjük a cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval meg a liszttel, majd csipetnyi sóval és citromlével ízesítjük.

A tészta felét lisztezett deszkán 2,5 cm vastag lappá nyújtjuk, és kibélelünk vele egy 24 cm átmérőjű kerek formát. A forma szélén kilógó részt levágjuk. A tölteléket belerakjuk, és egy kevés vízzel meglocsoljuk. Ráhintjük a kis kockákra vágott vajat. A maradék tésztát kerek lappá nyújtjuk, ráborítjuk, és a két tészta szélét összenyomkodjuk.

A leeső tésztából csíkot sodrunk, megcsavarva a tészta szélére fektetjük koszorú alakban, kissé rányomkodjuk. A felső tésztaréteget megszurkáljuk villával, hogy a sülés közben keletkező gőz elillanhasson. A tetejét megkenjük vízzel és megszórjuk a porcukorral.

A forró sütőben 55-60 perc alatt szép pirosra sütjük. A formában hagyjuk, melegen vagy hidegen tálaljuk.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc