Andalúz fokhagymaleves (ajo blanco, fehér gazpacho) hozzávalók:

20 dkg nyers mandula

15-20 dkg előző napi kenyér

2 nagy gerezd fokhagyma

1 kis pohár olivaolaj

1 kiskanálnyi fehér borecet

1 l hideg víz

petrezselyem (díszítésnek)

pirított kenyérkockák

fehérszőlő szemek (héja nélkül)

mazsola

darabokra szeletelt zöld alma, vagy kockákra aprított sárgadinnye

Andalúz fokhagymaleves (ajo blanco, fehér gazpacho) elkészítése:

A mandulát fövő vízbe tesszük két percre, majd kivesszük és megtisztítjuk a héjától.

A kenyeret néhány percig hideg vízben áztatjuk.

A kinyomkodott áztatott kenyeret, a megtisztított fokhagymagerezdeket, a megtisztított mandulát,az olivaolajat,a sót és az ecetet egy edényben mixerrel jól összedarabolunk és kikeverjük.

Ha nem mixerrel aprítjuk össze a hozzávalókat, akkor a fokhagymát és a mandulát tegyük egy famozsárba és dörzsöljük szét alaposan, keverjük hozzá lassan az olajat, a kenyeret, a sót és az ecetet.

Az így elkészített krém majonéz sűrűségű lesz.

Ezután lassan hozzáöntjük a hideg vizet, amíg krémleves állagú lesz, majd tálalásig hűtőbe tesszük.

Apróra vágott petrezselyemmel és pirított kenyérkockákkal tálaljuk. Feltétlenül adjunk hozzá héjazott, kimagvalt szőlőszemeket, mazsolát, esetleg sárgadinnyekockákat, vagy zöldalma darabkákat.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 15 perc