Aszalt szilvával töltött marcipán bonbon hozzávalók:

10-12 db bonbonhoz:

10 dkg darált mandula

10 dkg porcukor (nád)

0,1 dl víz

1 zacskó aszalt szilva

10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (60-70%)

Aszalt szilvával töltött marcipán bonbon elkészítése:

Előkészítés:

Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk – csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon.

A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát.

A porcukrot kristály nádcukorból daráltam – kávédarálóval.

Az aszalt szilvákat vágjuk kettőbe és ellenőrizzük, hogy biztosan nincs-e benne magdarab.

A massza elkészítése

A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.

Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.

Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.

Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább 0,5 h-ra, ha lehűl, könnyebben formázható).

A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágtam (egy szemet 3-4 szeletre – de ez ízlés szerint változhat).

A lehűlt marcipánból kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrtam – így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok.

A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket – így ismét gömb formát kapunk.

A csokoládé előkészítése a bevonáshoz

A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt.

Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni.

Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém.

Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény.

Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel.

Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.

Bevonás

Szükség lesz egy tálcára, amire sütőpapírt teszünk.

Helyezzük a meztelen bonbont egy villára és mártsuk bele a csokiba.

A villát kiemelve csorgassuk le a fölösleget, fogpiszkálóval le is húzhatjuk a villa alján összegyűlt csokit.

Óvatosan toljuk a fogpiszkálóval a bevont bonbont a sütőpapírra.

Amikor a bonbonok bevonásával elkészültünk, tegyük a tálcát a hűtőbe kb. 8-10 percre.

A rövid hűtés után a megszilárdult csokimázas bonbon desszert könnyen leszedhető a sütőpapírról, csomagolható, elrakható – vagy fogyasztható.

Csokiőrültek duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el.

Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét).

Tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra .

 

Az aszalt szilvával töltött marcipán bonbon receptet Receptműves ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc