Aszalt szilvával töltött marcipán bonbon hozzávalók:
10-12 db bonbonhoz:
10 dkg darált mandula
10 dkg porcukor (nád)
0,1 dl víz
1 zacskó aszalt szilva
10 dkg magas kakaótartalmú étcsokoládé (60-70%)
Aszalt szilvával töltött marcipán bonbon elkészítése:
Előkészítés:
Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forró vízbe pár percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk – csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon.
A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk. Akkor a legjobb, ha a daráló belső oldaláról kanállal kaparhatjuk ki a masszát.
A porcukrot kristály nádcukorból daráltam – kávédarálóval.
Az aszalt szilvákat vágjuk kettőbe és ellenőrizzük, hogy biztosan nincs-e benne magdarab.
A massza elkészítése
A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral.
Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát.
Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze. Ne essünk kétségbe, ha gyúrás közben gyakran leragad, ez normális.
Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább 0,5 h-ra, ha lehűl, könnyebben formázható).
A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágtam (egy szemet 3-4 szeletre – de ez ízlés szerint változhat).
A lehűlt marcipánból kb. 3 cm átmérőjű golyókat gyúrtam – így könnyen ellenőrizhető, hogy egyforma méretűek legyenek a bonbonok.
A marcipán golyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket – így ismét gömb formát kapunk.
A csokoládé előkészítése a bevonáshoz
A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45 fokra szabad csak melegíteni és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32 fokra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra. Nincs szükség csillagászati összegekbe kerülő konyhai hőmérőkre, a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt.
Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, de ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni.
Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üveg edényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém.
Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38 fok fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni. Ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki és nem lesz szép a végeredmény.
Mikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45 fokot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt. A hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel.
Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás. Nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni. Ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.
Bevonás
Szükség lesz egy tálcára, amire sütőpapírt teszünk.
Helyezzük a meztelen bonbont egy villára és mártsuk bele a csokiba.
A villát kiemelve csorgassuk le a fölösleget, fogpiszkálóval le is húzhatjuk a villa alján összegyűlt csokit.
Óvatosan toljuk a fogpiszkálóval a bevont bonbont a sütőpapírra.
Amikor a bonbonok bevonásával elkészültünk, tegyük a tálcát a hűtőbe kb. 8-10 percre.
A rövid hűtés után a megszilárdult csokimázas bonbon desszert könnyen leszedhető a sütőpapírról, csomagolható, elrakható – vagy fogyasztható.
Csokiőrültek duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el.
Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét).
Tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra .
Az aszalt szilvával töltött marcipán bonbon receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás