Bableves cipóban hozzávalók:

20 dkg bab

1 fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

2 evőkanál olaj

1 mokkáskanál köménymag

30 dkg szálas savanyú káposzta

4 babérlevél

25 dkg füstölt hús

25 dkg szárazkolbász

1 evőkanál liszt

4 kicsi cipó

2 dl tejföl

Bableves cipóban elkészítése:

A babot előző este beáztatjuk.

Másnap leszűrjük, feltesszük főni, majd 10-15 perc múlva leöntjük róla a vizet, és tiszta sós vízben kb. 60 percet ismét főzzük (ha nincs benne fekete bab, akkor nem kell kicserélni a vizet), amíg félpuha lesz.

A hagymát, a fokhagymát meghámozzuk, apróra vágjuk.

Felforrósítunk 1 evőkanál olajat, üvegesre pirítjuk benne a hagymát.

Rádobjuk a köménymagot, és felöntjük 2-2,5 l vízzel.

Beletesszük a savanyú káposztát (ízlés szerint átöblítve és késsel átvágva), a babérlevelet, sót, és a leszűrt félig főtt babot.

A füstölt húst kisebb kockákra vágjuk, beletesszük a bablevesbe, és 60-80 percig főzzük kíméletesen, amíg a bab megpuhul, közben pótoljuk az elfövő vizet.

A kolbászt fél karikákra vágjuk. Amikor a bab puha, beletesszük a kolbászt.

A maradék olajat felmelegítjük, rátesszük a lisztet (folyós legyen az állaga), és zsemleszínűre pirítjuk.

Belekeverjük a zúzott fokhagymát, és a levesbe öntjük. Vigyázni kell, mert erősen forrni fog!

Elkeverjük a levesben, és még 10 percig forraljuk.

Közben a cipók tetejét levágjuk, kikaparjuk a belsejét, és 180 fokra előmelegített sütőben kicsit megpirítjuk.

Amikor a bableves elkészült, belemerjük a cipókba, tetejére tejfölt teszünk, és azonnal tálaljuk, különben elázik a cipó.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 90 perc