Babos csorba hozzávalók:
500 g bab
150 g hagyma
200 g sárgarépa
100 g zeller gyökér
3 friss paradicsom
2 evőkanál paradicsomlé
100 g olaj
5 g citromsó
2-3 szál zeller
marhahúsleves kocka
2 köteg zöld lestyán
egy köteg zöldpetrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint
Babos csorba elkészítése:
A babot kiválogatjuk, megmossuk és egy éjszakára, hideg vízbe áztatjuk, kb. 12 órát. A répát, a hagymát, a zeller gyökeret és szárat megtisztítjuk, megmossuk, és apróra vágjuk. A zöldpetrezselymet és a lestyánt megmossuk, és apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, és négybe vágjuk.
A babot vízben feltesszük főni. 15 perc főzés után lecseréljük a vizet, és tovább főzzük. Időközben, olajban megpirítjuk a hagymát, a zellert és a répát és rátesszük a paradicsomot. Mikor a bab félig megfőtt rátesszük a pirított zöldségeket, a leveskockát és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
Végül beleteszünk egy köteg lestyánt és zöldpetrezselymet és 2-3 percig, tovább főzzük. Ízlés szerint, a leveskockával egyszerre tehetünk bele paradicsomlét vagy citromsót, vagy mindkettőt.
A levest melegen tálaljuk és megszórjuk zöld lestyánnal.
0 hozzászólás