Bécsi almás rétes hozzávalók:
15 szelet
Tészta
30 dkg finom liszt
fél dl olaj + a kenéshez
8 dkg vaj + a kenéshez
Töltelék
1,2 kg alma
6 dkg vaj + a kenéshez
12 dkg zsemlemorzsa
10 dkg cukor
1 citrom leve és reszelt héja
1 narancs leve és reszelt héja
8 dkg darált dió
1 mokkáskanál fahéj
6 dkg mazsola
fél dl rum
2,5 dl tejföl
Bécsi almás rétes elkészítése:
A bécsi almás réteshez a lisztet átszitáljuk. Kézzel vagy robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, 1,5 dl langyos vizet, az olajat, kevés sót és a vajat. Cipót formázunk belőle, vékonyan megkenjük olajjal, folpackba csomagoljuk, és langyos helyen legalább 1 órát pihentetjük.
Meghámozzuk, megmossuk az almát, négybe vágjuk, magházát kiemeljük, majd vékony szeletekre vágjuk.
Felforrósítjuk a vajat, és aranybarnára pirítjuk benne a zsemlemorzsát. A morzsa egyharmadát félretesszük. A maradékhoz keverjük hozzá az alma egyharmadát, és átforrósítjuk.
Hozzákeverjük a cukrot, a citrom- és narancslevet és -héjat, a diót, a fahéjat, a mazsolát és a rumot. A masszát a nyers almához keverjük.
Tiszta abrosszal leterítjük az asztalt, és megszórjuk liszttel. A közepére tesszük a tésztát, és nyújtófával kissé ellapítjuk. Ezután lisztes kézzel belülről az asztal széle felé haladva, körbe-körbe kinyújtjuk-kihúzzuk a tésztát. Olyan vékony legyen a tészta, hogy ha újságot tennénk alá, el tudjuk olvasni.
A vajat kissé megmelegítjük (épp csak megolvadjon), és megkenjük vele a rétestésztát. (Ettől lesz sütés után ropogós.) A sütőt 220 fokra (gázsütő: 4. fokozat) előmelegítjük. A félretett morzsával megszórjuk a tésztát, rákenjük az almás tölteléket, és az asztalterítő segítségével felgöngyöljük a rétest. Az eredeti bécsi recept szerint felgöngyölés előtt a tölteléket megkenjük tejföllel.
A tepsit megkenjük vajjal, rátesszük a rétest, ezt is megkenjük vajjal, és a sütő középső rácsán kb. 20-30 percig sütjük. Közben meg-megkenjük vajjal. Tálaláskor megszórjuk porcukorral.
1 szelet: 2160 kJ/516 kcal
A rétestésztát tölthetjük mákkal, meggyel, túróval, dióval, káposztával stb. A lédús gyümölcsökhöz mindig adjunk zsemlemorzsát, különben eláztatják a tésztát.
0 hozzászólás