Becsináltleves hozzávalók:

4-6 személyre:

50 dkg apróhús

15 dkg sárgarépa

10 dkg fehérrépa

15 dkg mirelit zöldborsó

10 dkg kelvirág

5 dkg gomba

5 dkg zeller

2 kis fej vöröshagyma

3-4 evőkanál olaj

petrezselyem

zöld zeller

bors

3 tojássárgája

(kb. 1 dl tejszín)

néhány csepp citromlé

Becsináltleves elkészítése:

A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon kissé pirítsuk meg (amíg kifehéredik), majd adjunk hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsuk együtt ezeket, majd öntsük fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy – ha van – csontlével).

Ekkor tegyük bele egészben a megtisztított vöröshagymákat, adjunk hozzá egy kis csokor petrezselymet és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót.

Lassú tűzön főzzük, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tegyük bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet.

A tojássárgákat jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító mixet lassan csorgasd bele a – közben folyamatosan kevergetett – forró levesbe.

Végül néhány csepp citromlével ízesítsd a becsináltat.

A becsináltleveshez használt apróhús (aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból, illetve lehet bármilyen könnyen puhuló hús.

A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos verziója is.

Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe, hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel, s ilyenkor a zöldborsót is külön főzzük meg.

Ekkor a sorrend úgy módosul, hogy ha minden puhára főtt, berántjuk a levest, jól összeforraljuk, majd beletesszük a főtt borsót, végül a tojásos-tejszínes mixet.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc