Becsináltleves hozzávalók:
4-6 személyre:
50 dkg apróhús
15 dkg sárgarépa
10 dkg fehérrépa
15 dkg mirelit zöldborsó
10 dkg kelvirág
5 dkg gomba
5 dkg zeller
2 kis fej vöröshagyma
3-4 evőkanál olaj
petrezselyem
zöld zeller
bors
só
3 tojássárgája
(kb. 1 dl tejszín)
néhány csepp citromlé
Becsináltleves elkészítése:
A megtisztított és (kicsire) felkockázott húst az olajon kissé pirítsuk meg (amíg kifehéredik), majd adjunk hozzá a felkockázott sárga- és fehérrépát, zellert, karfiolt, valamint a megtisztított és felszeletelt gombát. 3-4 percig pirítsuk együtt ezeket, majd öntsük fel jó másfél liter meleg vízzel (vagy – ha van – csontlével).
Ekkor tegyük bele egészben a megtisztított vöröshagymákat, adjunk hozzá egy kis csokor petrezselymet és zellerzöldet, néhány szem borsot, valamint sót.
Lassú tűzön főzzük, s amikor a zöldségek félig megpuhultak, tegyük bele a zöldborsót is. Amikor már minden puha, dobd ki belőle a hagymákat, a petrezselymet és a zellerzöldet.
A tojássárgákat jól keverd el (adhatsz hozzá egy kis tejszínt is), majd apránként szedj hozzá annyi levest, hogy jól átmelegedjen, s ezt a dúsító mixet lassan csorgasd bele a – közben folyamatosan kevergetett – forró levesbe.
Végül néhány csepp citromlével ízesítsd a becsináltat.
A becsináltleveshez használt apróhús (aprólék) származhat csirkéből, más baromfiból, vagy borjúból, illetve lehet bármilyen könnyen puhuló hús.
A fenti receptnek létezik sűrűbb, rántásos verziója is.
Ennél a vöröshagyma és a petrezselyem nem kerül bele a levesbe, hanem azokat egy kevéske világos rántáshoz használjuk fel, s ilyenkor a zöldborsót is külön főzzük meg.
Ekkor a sorrend úgy módosul, hogy ha minden puhára főtt, berántjuk a levest, jól összeforraljuk, majd beletesszük a főtt borsót, végül a tojásos-tejszínes mixet.
0 hozzászólás