Bio kovászos uborka KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA hozzávalók:
uborka
1 szelet kenyér
1,5 -2 literes üveg
1,5 liter víz
1 evőkanál egész (szemes) bors
5-6 gerezd fokhagyma (héjastól)
7-8 dkg só
3-4 ág virágos (magvas) száraz kapor (nem a főzelékbe való lágy levelű)
Bio kovászos uborka KÉRÉSRE INAKTIVÁLVA elkészítése:
A kovászos uborka elkészítéséhez uborkából nekem annyi van amennyi pont belefért az üvegbe, folyamatosan érik, súlyt nem tudok mondani. Mindenki annyit rak el amennyit szeretne. Itt kb 50-60 dkg.
Az uborkákat folyó hideg víz alatt megmossuk, megdörzsöljük. Lecsöpögtetjük, végeit levágjuk (biztos, ami biztos), beirdaljuk hosszában, de nem vágjuk be a végekig.
A fokhagymát, a sót, a borsot felforraljuk a vízzel, majd lehűtjük.
Az üveget kimossuk, lecsöpögtetjük (Aki akarja kiforrázhatja, vagy kiszáríthatja a sütőben. Én kimostam forróvízzel és lecsöpögtettem)
Miután lehűlt kicsit a víz, az üveg aljára fél szelet kenyeret teszünk. Erre rakosgatjuk az uborkát, úgy hogy tele legyen az üveg. Mellé szurkáljuk a kaporszárakat (virággal együtt), majd felöntjük a lével. A fokhagyma és borsszemeket is beletesszük. Lezárjuk a másik fél szelet kenyérrel.
Egy mélyebb tálat teszünk az üveg alá, majd egy kistányért a tetejére. Kitesszük a napra és 2-3 napig érleljük. Ha nincs nap, a kovászos uborka a meleg szobában is beérik, csak lehet hogy kell egy hét is. (Este bevihetjük, én nem szoktam.)
Amikor kész (megkóstoljuk, ne legyen puha, hanem ress.) kivesszük az uborkákat és minden más fűszert is.
Átszűrjük a levét és egy üvegbe vagy abba az üvegbe visszarakjuk és a lével együtt hűtőbe tesszük. A kovászos uborka 1-2 hetet biztosan eláll.
E-szám mentes, egészséges kísérője ételeknek, vagy csak magában fogyasztva javítja egészségünket.
0 hozzászólás