Birsalma torta hozzávalók:
Tészta:
150 g vaj
150 g cukor
3 tojás
200 g liszt
100 g dió
75 ml tej
2 kiskanál sütőpor
Birsalma töltelék:
5 g zselatin
750 g birsalma
250 ml almalé
80 g cukor
2 tasak vanília cukor
1 tasak vanília puding
Krém és díszítés:
10 g zselatin
250 g rozé bor
250 ml almalé
100 g cukor
2 kiskanál citromhéj reszelék
1 tasak vanília puding
500 ml tejszínhab
100 g törött mogyoró
Birsalma torta elkészítése:
Tészta:
A sütőt előmelegítjük 175 fokra. Felverjük a cukrot és a vajat. A diót ledaráljuk. A vajhoz hozzáadjuk sorban a tojásokat. A lisztet összekavarjuk a darált dióval és a sütőporral. Hozzákavarjuk a tojásos keverékhez a tejjel együtt. Egy kerek formát kitapétázunk sütőpapírral, beleöntjük a keveréket és 35-45 percre betesszük a sütőbe.
Birsalma töltelék:
A birsalmát megpucoljuk és feldaraboljuk. Almalével, cukorral és vanília cukorral 8-10 percig pároljuk, hozzáadjuk a puding port, majd a zselatint. A torta lap tetejére ráöntjük az almás keveréket és 2 órára hidegre tesszük.
Krém és díszítés:
A pudingport kikavarjuk almalével, majd hozzáadjuk a cukrot, reszelt citromhéjat és a bort. Ezt feltesszük a tűzre, majd ebben feloldjuk a zselatint, jól összekavarjuk, azután hagyjuk kihűlni. 300 ml tejszinhabot hozzákavarunk a pudingos krémhez, s ezt elkenjük a torta tetején. 3 órára betesszük hűtőbe. Felverünk 200 ml tejszínt, bevonjuk vele a tortát és a tetejét megszórjuk mogyoróval.
A birsalma torta receptet Sava Laura ajnálotta.
0 hozzászólás