Biryani csirke hozzávalók:

egy csirke feldarabolva 8-ba

2 nagyobb fej hagyma

3 gerezd foghagyma

2 paradicsom

125 ml joghurt

fűszerek a biranihoz (feketebors, kömény, koriander, kurkuma, fahéj és kardámon)

50 g vagy ízlés szerint mazsola

mogyoró vagy mandula

2 kanál zsiradék

400 g basmati rizs

2 l víz

egy kiskanál sáfrány 60 ml forró vízben feloldva

Biryani csirke elkészítése:

Mosd meg a feldarabolt csirkét és tedd fel főni.

Mosd át jól a rizst több léből, hogy szép tiszta legyen (legalább 5 léből) és hagyd főni 40 percet.

Eközben forrázd le a mazsolát és tedd félre.

Daráld le a hagymát és a felkockázott paradicsomot, passzírozd át a fokhagymát.

Serpenyőben, két kanál zsiradékban párold meg a hagymát és a fokhagymát. Tedd bele a fűszereket, majd a megfőtt csirkét és hagyd addig benne, amíg az átveszi a fűszerek ízét.

Ezután add hozzá a paradicsomot és néhány kanállal abból a léből, amiben a csirke főtt.

Hagyd még a csirkét a tűzön néhány percet, majd add hozzá a mazsolát és a joghurtot és óvatosan keverd el. Egy perc alatt kész van.

Ezután főzd a rizst 15 percet, hogy félig megfőjön. Rostán vagy szitán szűrd le, mosd át, majd ismét szűrd le.

Serpenyőbe, lehetőleg teflonba, tegyél egy kanál zsiradékot és egy adag rizst. Erre tedd rá a csirkét és a szószt, majd takard le a maradék rizzsel. Kanalazz rá helyenként vízben felolvasztott sáfrányt, hogy a rizs két színű legyen.

Fedd le az edényt alufóliával, hogy ne kerüljön bele levegő, majd tedd rá a tetejét.

Alacsony tűzön süsd 40-50 percet. 40 percig ne emeld meg a tetejét, mert máskülönben nem sikerül a rizs.

Amikor elkészült, szedd nagy lapos tányérra és tedd rá a csirkét.

Díszítsd sülthagymával, mandulával, mogyoróval és zöld korianderrel.

 

A receptet sarah_nc ajánlotta.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 120 perc