Bobotie (Fűszeres bárányhúsos egytál tojásos mártással) hozzávalók:
Alapkeverék
2 vastag szelet hámozott kenyér
250 ml tej
2 vöröshagyma
25 ml olaj
3 nagy gerezd zúzott fokhagyma
8 ml őrölt gyömbér
25-50 ml curry por
12,5 ml lágy sárgabaracklekvár
1 nagy felvert tojás
50 ml tejszín
1 kg főtt darabolt bárányláb
25 ml citromlé
2 citrom héja
12 szem hámozott darált mandula
8 friss citromlevél vagy 4 babérlevél
őrölt paprika
só
A tetejére
3 nagy felvert tojás
375 ml tej
2 ml kurkuma
őrölt csípős paprika
só
Bobotie (Fűszeres bárányhúsos egytál tojásos mártással) elkészítése:
A hagymát aranysárgára pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a gyömbért és a curryt. 2-3 percig kevergetjük (ha letapadna, kevés vizet öntünk alá), majd hozzáadjuk a lekvárt, jól összekeverjük, s a tűzről levéve hagyjuk kihűlni.
A kenyérszeleteket beáztatjuk a 250 ml tejbe, majd egy villával péppé zúzzuk.
A tojást felverjük, beleöntjük a tejszínt, sózzuk, paprikázzuk.
Egy keverő tálban összedolgozzuk a húst a tejes kenyérpéppel, a lekváros hagymával, majd a tejszínes tojással, s végül belekeverjük a citromlevet és a reszelt citromhéjat.
Egy tepsit kikenünk margarinnal, s belesimítjuk a húsos masszát. A tetejét meghintjük a mandulával, majd ráfektetjük, s belenyomkodjuk a citromleveleket.
160 fokra előmelegített sütőben 15 percig sütjük. Ezalatt felverjük a tetejére szánt tojásokat, hozzáadjuk a tejet és a kurkumát, sózzuk, paprikázzuk, majd ezt a keveréket a félig sült masszára öntjük.
A sütőbe visszatéve további 25-30 percig sütjük.
0 hozzászólás