Bográcsos marhapörkölt deszkáról szaggatott galuskával hozzávalók:

10 dkg füstölt szalonna

2 fej vöröshagyma

3 gerezd fokhagyma

2 ek zsír

só, bors

kömény

pirospaprika

2 szem babérlevél

3 evőkanál paradicsom püré

1 paradicsom és paprika

1-2 dl jobb vörösbor

2 kg marhahús (nyak vagy lábszár)

A galuskához:

1 kg liszt

6 tojás

Bográcsos marhapörkölt deszkáról szaggatott galuskával elkészítése:

A marhapörkölthöz a vöröshagymát finomra vágjuk, a szalonnát apró kockára. A fokhagymát is felaprítjuk. A paradicsomot és paprikát nagyobb darabokra is vághatjuk. A húst akkorára vágjuk, amekkorára tetszik és lehártyáztam és utána kb. 2*2-es méretre vágtam hiszem bográcsban ez a megfelelő méret.

A zsírt felhevítjük, rádobjuk a szalonnát, majd amikor kissé kiolvadta a vöröshagymát is. Ezt enyhén sózzuk és hagyjuk rendesen kipirulni, párolódni a vöröshagymát. Ha nagyon sülne akkor egy korty vizet öntsünk rá.

Pár perc után adhatunk hozzá borsot, köményt és a babért. Ezt is pirítsuk meg egy kicsit. Amikor a vöröshagyma jó puha és kiadta minden illóanyagát, rakjuk rá a paradicsom pürét és pörköljük meg egy kicsit, majd öntsük fel egy kevés vízzel. Ebbe tehetjük a paprikát amit elkeverünk, majd a marhahúst ráborítjuk. Én a fokhagymát kis olajon külön megfuttattam és amikor a hús mindenhol kérget kapott akkor raktam bele.

Megkóstoljuk és beállítjuk a sót. Egyébiránt fűszerezhetjük még borssal ha szükséges. Aki szeretné rakhat bele egy kiskanál erős Pistát is.

Kb 2.5 -3 óra alatt elkészül a hús. Közben öntögessük fel vízzel, mert leég.

Forraljunk egy nagy lábasban enyhén sós vizet. Ebbe szaggassuk a deszkáról a lazán összegyúrt galuska tésztát. Ezután szűrjük és mossuk meg majd egy kevés olajjal keverjük össze.

Amikor a hús majdnem puha akkor öntsük bele a bort, majd főzzük készre. Én akkor szoktam amikor kb 15-20 perc van az elkészülésig.

A megfőtt húst tálaljuk a galuska mellé és díszítsük kedvünk szerint. Kínáljunk a marhapörkölt mellé friss kenyeret és vegyes savanyút, no meg a megmaradt vörösbort.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 200 perc