Bolognai lasagne hozzávalók:
15 lasagne lap
200 g parmezán
50 g caj
1 evőkanál zsemlemorzsa
Bechamel szósz
4 evőkanál vaj
4 evőkanál liszt
500 ml tej
só
bors
szerecsendió
1 evőkanál reszelt parmezán
Bolonyai szósz
400 g darálthús
1 hagyma
1 sárgarépa
3-4 evőkanál olaj
3-4 evőkanál paradicsomlé
200 ml húsleves
2 cikk fokhagyma
só
bors
rozmaring
Bolognai lasagne elkészítése:
Bolonyai szósz: az apróra vágott hagymát és reszelt répát olajban puhára pároljuk. Hozzáadjuk a darálthúst és a préselt fokhagymát. 2-3 perc után hozzáadjuk a paradicsomlevet és a húslevest (vagy meleg vizet). Lefedve 15-20 percig főzzük, néha megkavarjuk, addíg amíg a leve elfő és megfő a hús. Ízlés szerint adunk hozzá sót, borsot és rozmaringot.
Bechamel szósz: egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a lisztet, apránként a langyos tejet és folyamatosan kavargatjuk, míg egy krémes, homogén szósz lesz belőle. Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal és szerecsendióval, végül hozzáadjuk a parmezánt.
Lasagne lapok: 1-2 percig sós vízben és olajban főzzük. Leöntjük hideg vízzel és egy deszkára tesszük száradni.
Összállítás: egy tepsit kivajazunk és megszórunk zsemlemorzsával. Lasagne lapokat teszünk az aljára, ráöntjük a bechamel szószt, a bolonyai szószt és megszórjuk parmezánnal. Még két réteget ráteszünk, majd az utolsó rétegre egy vékony bechamel szószt teszünk, megszórjuk parmezánnal és ráteszünk néhány darab vajat. A tepsit letakarjuk alufóliával és 20 percre betesszük a sütőbe. Ezután levesszük a fóliát és további 5-10 percre visszatesszük sülni.
Kicsit hagyjuk hűlni majd tálaljuk.
A bolonyai lasagna receptet Pica ajánlotta.
0 hozzászólás