Boros tokány hozzávalók:
60 dkg marhalábszár
1 nagy fej vöröshagyma
4 dkg zsír vagy olaj
10 dkg füstölt szalonna
1 zöldpaprika
1 dl száraz fehérbor
1 paradicsom
1 dl tejföl
1 evőkanál liszt
babérlevél
őrölt bors
só
pár csepp ecet
csipet cukor
Boros tokány elkészítése:
A szalonnát vékony csíkokra vágjuk és kisütjük, majd a pörcöt félrerakjuk. A zsírját leszűrjük, a többi zsiradékhoz öntjük és ebben fonnyasztjuk meg a felkockázott vöröshagymát.
A húst kockákra vágjuk, beletesszük a hagymás zsiradékba, megsózzuk. Gyakori kevergetés közben átsütjük, majd vízzel felengedjük, s a pörkölthöz hasonlóan kevés lében pároljuk.
Ekkor már hozzáadhatjuk a szeletekre vágott paprikát, paradicsomot, babérlevelet, egy késhegynyi őrölt borsot, a fehér bort. Jól lefedve puhára pároljuk, majd levesszük a fedőt és zsírjára sütjük.
Ezután megszórjuk a liszttel, kissé megpirítjuk, beleöntjük a tejfölt és annyi vizet adunk hozzá, hogy mártás sürüségű legyen.
Pár csepp ecettel, csipetnyi cukorral fűszerezzük, hozzáadjuk a pörcöt és forralunk egyet rajta.(Kockázhatunk bele kb.2 db csemegeuborkát, és akkor elhagyható az ecet és cukor.)
A boros tokány fogyasztható tésztával vagy rizzsel.
0 hozzászólás