Cékla carpaccio hozzávalók:

2 db nagy, vagy 4 db kicsi főtt* cékla

1/2 csomag ruccola

1 evőkanál frissen facsart citromlé

1 evőkanál méz

2-3 evőkanál tökmagolaj

3 dkg reszelt parmezán

Cékla carpaccio elkészítése:

1. szeljük vékony karikákra a megpucolt, főtt céklát és rendezzük el a tányéron

2. keverjük össze a mézet a citrom levével és csurgassuk egyenletesen a céklára (lehetőleg mindegyikre jusson)

3. halmozzuk a céklára a ruccolát és locsoljuk meg a tökmagolajjal, majd szórjuk meg a reszelt sajttal

*Cékla főzése:

1. a cékla gumókat nem kell megpucolni, csak alaposan mossuk meg és távolítsuk el a vékony gyökereket, bajuszkákat

2. tegyük egy lábosba a gumókat és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjunk a vízhez 1 teáskanálnyi cukrot (nyers nád, nyírfa), ez segít megszüntetni a cékla „földes”, kesernyés ízét

3. fedő alatt, közepes lángon főzzük, amíg a cékla megpuhul (tűpróba), majd hagyjuk a levében kihűlni és pucoljuk meg

4. megpucolva, a főzőlevében tárolva eláll a hűtőszekrényben néhány napot, ha nem akarjuk rögtön felhasználni

Praktikák:

– fenti adag előételnek, vagy salátának elegendő, ha főételnek, vagy köretnek készítjük duplázzuk az adagokat

– ruccola helyett más salátával, vagy újhagymával is finom

– jól illik hozzá a frissen tört bors is

Cékla carpaccio receptjét Receptműves ajánlotta. Köszönjük!

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 10 perc