Cékla carpaccio hozzávalók:
2 db nagy, vagy 4 db kicsi főtt* cékla
1/2 csomag ruccola
1 evőkanál frissen facsart citromlé
1 evőkanál méz
2-3 evőkanál tökmagolaj
3 dkg reszelt parmezán
Cékla carpaccio elkészítése:
1. szeljük vékony karikákra a megpucolt, főtt céklát és rendezzük el a tányéron
2. keverjük össze a mézet a citrom levével és csurgassuk egyenletesen a céklára (lehetőleg mindegyikre jusson)
3. halmozzuk a céklára a ruccolát és locsoljuk meg a tökmagolajjal, majd szórjuk meg a reszelt sajttal
*Cékla főzése:
1. a cékla gumókat nem kell megpucolni, csak alaposan mossuk meg és távolítsuk el a vékony gyökereket, bajuszkákat
2. tegyük egy lábosba a gumókat és öntsük fel annyi vízzel, hogy bőven ellepje, majd adjunk a vízhez 1 teáskanálnyi cukrot (nyers nád, nyírfa), ez segít megszüntetni a cékla „földes”, kesernyés ízét
3. fedő alatt, közepes lángon főzzük, amíg a cékla megpuhul (tűpróba), majd hagyjuk a levében kihűlni és pucoljuk meg
4. megpucolva, a főzőlevében tárolva eláll a hűtőszekrényben néhány napot, ha nem akarjuk rögtön felhasználni
Praktikák:
– fenti adag előételnek, vagy salátának elegendő, ha főételnek, vagy köretnek készítjük duplázzuk az adagokat
– ruccola helyett más salátával, vagy újhagymával is finom
– jól illik hozzá a frissen tört bors is
A Cékla carpaccio receptjét Receptműves ajánlotta. Köszönjük!
0 hozzászólás