Csáki rostélyos hozzávalók:
5 személyre
5 szelet rostélyos
10 dkg zsír
20 dkg hagyma
1 dkg pirospaprika
3 dl tejföl
6 dkg liszt
2 dkg paradicsompüré
4 dkg só
50 dkg lecsó
5 db tojás
10 dkg húsos füstölt szalonna
2 g törött bors
Csáki rostélyos elkészítése:
A következő tölteléket készítjük: a húsos szalonnát kis kockákra vágjuk, egy serpenyőbe tesszük, addig pirítjuk, amíg a zsírját kiadja, majd hozzáadunk 5 dkg apróra vágott hagymát. Ha szép sárgára pirult, hozzátesszük a lecsót, megsózzuk, és kis ideig pároljuk.
A tojásokat jól elkeverve ráöntjük a lecsóra, és folyton keverve hagyjuk keményedni, majd félretesszük, hogy kihűljön. A rostélyosokat jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. Egy-egy szelet, közepére szétkenjük a tölteléket, széleit ráhajtjuk a töltelékre, hosszúkás alakúra göngyöljük és átkötjük zsineggel.
A zsírt felolvasztjuk, felforrósítjuk, majd beletesszük a (lisztben megforgatott) rostélyosokat és sütőbe téve – időnként átfordítva – 20 percig sütjük. Utána a zsírból kiszedjük a húst, a visszamaradt zsírban világosra pirítjuk a maradék apróra vágott hagymát, beletesszük a pirospaprikát, paradicsompürét, elkeverjük és visszahelyezzük a rostélyosokat, felöntjük annyi vízzel, amennyi szűken ellepi, és lefödve puhára pároljuk.
Ha a hús már majdnem megfőtt, kivesszük, a zsinegeket leszedjük, s a tekercseket félretesszük. A visszamaradt pörköltléhez hozzáadjuk a tejfölből és lisztből készült habarást, azzal jól kiforraljuk, majd ezt a mártást a húsra szűrve befejezzük a párolást.
Végül egy mélyebb tál oldalára nagy vajasgaluskákat teszünk, mellé tálaljuk a – rézsútosan felszeletelt – rostélyosokat, s rájuk öntjük a paprikás mártást.
0 hozzászólás