Csőben sült zöldséges tészta hozzávalók:
4 személyre
25 dkg száraztészta (teljes kiőrlésű gabonából)
50 dkg brokkoli
50 dkg csiperke gomba
2 dl tejszín (gabona tejszín)
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
só (himalája)
tört rózsabors (lehet hagyományos is)
petrezselyem
2 evőkanál olivaolaj (extra szűz)
10 dkg kemény sajt
Csőben sült zöldséges tészta elkészítése:
Főzzük fogkeményre a tésztát, közben állítsuk össze a mártást.
Tisztítsuk meg a zöldségeket, a hagymát kockázzuk, a fokhagymát apróra kockázzuk (vagy reszeljük, ekkor intenzívebb az íze), a gombát vékonyan szeleteljük, a brokkolit szedjük apró rózsáira, a szárát hámozzuk meg (a fás részt), majd karikázzuk.
Olivaolajon pároljuk meg a vöröshagymát (csipet sóval, így könnyebben kiengedi a levét és az ízét), adjuk hozzá a tört borsot (kellemes ízt kap a pirítástól), majd a fokhagymát.
Tegyük rá a gombát és a brokkolit, majd fűszerezzük és pároljuk a zöldségeket fogkeményre (ha kicsit keményebb az is jó, mert még sütni is fogjuk).
Adjuk hozzá a tejszínt és forraljuk össze.
Ha megfőtt a tészta, szűrjük le, adjuk a mártáshoz és keverjük össze alaposan.
Gyújtsuk be a sütőt 180 fokra (gázsütőnél 4-es fokozat) és vajazzuk ki a sütőedényt (nálam 27×27-es tál) és reszeljük le a sajtot.
Öntsük a mártásos tésztát a tálba, egyenletesen oszlassuk el és szórjuk meg sajttal.
10-15 perc alatt süssük aranybarnára a sajtot a 180 fokon.
Bátran variálhatók a zöldségek, de „vércsék és pumák” akár hússal is készíthetik a mártást (ekkor a vöröshagyma és a zöldségek közé kell a sorrendbe beékelni a húst).
Ezt a finom egytálételt gabona tejszínnel is el lehet készíteni.
A csőben sült zöldséges tészta receptjét Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás