Csokikrémes csokis szelet hozzávalók:
Piskóta
9 tojás
1 1/2 csésze cukor
1 1/2 csésze liszt
9 evőkanál olaj
vanília kivonat
4 evőkanál kakaó
1 1/2 teáskanál sütőpor
Krém
1/2 liter tej
3 tojássárgája
3 evőkanál liszt
3 evőkanál keményítő (kukoricaliszt)
6 evőkanál cukor
4 evőkanál kakaó
150 g vaj vagy margarin
2 evőkanál porcukor
Szirup
8 evőkanál cukor
3 csésze víz
egy kis üveg rum eszencia
Máz
200 g háztartási csokoládé
75 ml folyékony tejszín
Csokikrémes csokis szelet elkészítése:
A piskóta:
Külön kell választani a tojásfehérjét a tojássárgájától. A fehérjét a cukorral együtt habbá kell verned. Egy tálban keverd össze a tojássárgáját az olajjal, majd add hozzá a habot. Bele kell keverned a vanília kivonatot, lisztet, kakaót és a sütőport. Tegyél sütőpapírt egy tepsibe és öntsd bele a masszát. 185C fokon 50 percig kell sütni. Időnként ellenőrizd egy fogpiszkáló segítségével. Amikor kész van, fordítsd ki egy konyhai grillrácsra és hagyd hűlni.
A szirup:
Egy fazékban karamelizálj 2 evőkanál cukrot. Amikor eléggé karamellizálódott öntsd fel 1 csésze vízzel és addig forrald, amíg el nem olvad a cukor, majd add hozzá a többi cukrot és a rumot is.
A krém:
Tedd bele egy edénybe a cukrot, kakaót, lisztet, keményítőt és tojássárgáját. Keverd össze és öntsd fel tejjel. Kicsi lángon forrald fel, míg elég vastag nem lesz. Folyton kevergesd, különben odaragad. Mikor elég vastag a krém, vedd le a tűzhelyről. Hagyd hűlni. Verd fel a margarint vagy vajat a 2 evőkanál porcukorral, majd adagold a habot lassan a krémhez. Adagolás közben állandóan kell kavargatni. Tegyél félre 5 evőkanál krémet a díszítéshez.
Vágd a piskótát háromba úgy, hogy 3 lap legyen belőle. Vedd az első lapot és szirupozd meg egy ecset segítségével. Azért ne használj kanalat, hogy egyenletes legyen a szirup mennyisége a piskótában. A piskóta nem kell sem túl száraz, sem túl szirupos legyen.
Vedd ki a süteményt a hűtőből és vágd fel kockákra ízlés szerint.
A máz:
Egy fazékba kell tenned a darabokra tört csoki kockát és a folyékony tejszínt. Addig keverd, amíg elolvad a csoki és egy közepes sűrűségű mázt kapsz. Öntsd a glazúrt a kockák tetejére és hagyd, hadd csorogjon le a szélein. Nyomj egy kis krémet a sütemények tetejére és tedd hűtőbe. 20 perc múlva kiveheted.
0 hozzászólás