Csokis mignon hozzávalók:
Piskóta
12 tojás
12 evőkanál cukor
8 evőkanál liszt
3 evőkanál kakaó
2 tasak vaníliás cukor
csipet só
Krém
500 g étcsokoládé 80% kakaó
500 ml folyékony tejszín
150 g cukor
rum
reszelt narancshéj
Szirup
250 g cukor
250 ml víz
rum
Máz
500 g cukor
250 ml víz
3 evőkanál méz
2 evőkanál kakaó
4 étcsokoládé cikk
Csokis mignon elkészítése:
Krém:
Érdemes a krémmel kezdened, mivel hűlnie kell a hűtőben 2 órán keresztül. Egy kisebb edénybe kell helyezned a darabokra tört csokit, cukrot, reszelt narancshéjat, egy kis rumot és a folyékony tejszínt. Kis lángon melegítsd fel, amíg a csoki teljesen elolvad. Tartsd a hűtőben 2 órán át. Vedd ki és keverd össze mixerrel, nagy sebességen, amíg kemény és habos krém lesz.
Piskóta:
Válaszd szét a tojássárgáját a fehérjétől 2 különböző edénybe. Keverd össze a tojássárgáját a cukorral, a vaniliás cukorral és egy csipet sóval, amíg a térfogata kétszeresére nő, majd add hozzá a lisztet és a kakaót. A tojásfehérjéből habot kell verni és add hozzá a masszához, majd óvatosan keverd össze, alulról felfelé. Helyezd be a masszát egy téglalap alakú tepsibe és tedd be a 180 fokra előmelegített sütőbe 15-20 percig. Hagyd hűlni, majd vágd ketté hosszában.
Szirup:
Egy klasszikus szirupot kell készítened cukorból, hagyd karamellizálódni, és add hozzá a vizet és rumot. Hagyd kihűlni. Ugyanabba a tepsibe, amiben sütötted a piskótát, tedd bele az egyik piskótalapot és szirupozd meg, tedd rá a krémet, majd a második piskótalapot, végül szirupozd meg azt is. Tedd be a hűtőbe, amíg elkészül a máz.
Máz a csokis mignonhoz:
Egy fazékba tegyél cukrot és vizet és forrald fel, amíg egy vastagabb szirupot kapsz. Hidegvízzel kend be a fazék oldalait, hogy ne kristályosodjon meg a szélén, utána kavargasd a szirupot. Amikor a szirup jól megvastagodott, öntsd hozzá a mézet és hagyd a tűzön még 2-3 percet, add hozzá a kakaót és a csoki darabkákat. Keverd jól össze és hagyd kicsit hűlni, hogy ne legyen forró. Ha nagyon megkeményszik, puhítsd meg gőz felett. Vedd ki a süteményt a hűtőből és vágd fel kockákra. Mindegyik kockát mártsd bele a mázba. Kell hagyni hűlni, hogy keményedjen meg a máz, majd ízlés szerint díszítsd.
0 hozzászólás