Csokis-rahátos korona hozzávalók:
600 g liszt (4 csésze)
75 g vaj
2 tojás
25 g friss élesztő vagy 7 g száraz élesztő
200 ml langyos tej
egy narancs vagy citrom reszelt héja
eszenciák (narancs, citrom)
5 evőkanál cukor
egy csipetnyi só
A lap megkenéséhez: 50 gramm olvasztott vaj
A töltelékhez: rahát, fekete és fehér csoki, apróra vágva (2-3 darab mindkét féléből, összesen 200 g)
A teteje megkenéséhez: 1 tojás sárgája, 50 ml tej
Csokis-rahátos korona elkészítése:
Tedd az élesztőt egy tálkába 1 evőkanál liszttel, 50 ml tejjel és egy teáskanál cukorral, majd tedd meleg helyre, hogy nőjön.
Tedd a lisztet egy nagy tálba, öntsd rá az élesztőt, cukrot, sót, a darabokra vágott vajat, tejet, tojásokat és eszenciákat.
Dagaszd körülbelül 20 percig. Ha van kenyérsütőd, nagyon jó, mert elvégzi a dagasztó munkát helyetted. Tedd bele a hozzávalókat az útmutató által megadott sorrendben. Általában a híg összetevők, majd a szilárdak és végeztesd el a fehér kenyér vagy a briós dagasztó programját, mely kb. 30 percig tart.
Miután kész, vedd ki a tésztát és tedd kelni 1 órát huzatmentes, meleg helyre. Ráteheted a letakart tésztát a tűzhelyre is, melynek megy a sütője.
Miután megkelt a tészta, nyújts egy 1 cm széles, kb. 40×40-es lapot, majd kend be az olvasztott vajjal és szórd meg a kokckákra vágott csokival, raháttal, vagy amivel csak akarod.
Tekerd fel a lapot szorosan.
Miután kész a tekercs, vágd fel 2 cm-es szeletekre.
Tegyél sütőpapírt a tortaformába (26-26 cm átmérőjű) és helyezd el körben a tésztaszeleteket. Hagyd kelni még egy órát.
Tedd a kalácsot 180 fokosra előmelegített sütőbe és tartsd ott, amíg teljesíti a fogpiszkáló próbát, körülbelül 40-45 percig, sütőtől függően.
A sütemény receptet pansy ajánlotta.
0 hozzászólás