Csokoládé panettone papírkosárkában hozzávalók:
Kosárkák
3 ív A4-es papír (ha lehet színes)
sütőpapír
olló/cutter
nyárs pálcikák
Kovász
300 g kalácsliszt
160 g víz
7 g száraz élesztő
45 g cukor
Tészta
210 gr kalácsliszt
80 gr hideg tej
5 tojássárgája
1 teáskanál só
4 g száraz élesztő
100 g cukor
120 g vaj
a kovász
vanilía eszencia
300 g felvágott keserű csokoládé
Máz
1 tojásfehérje
2 kanál cukor
1 kanál kakaó
1 kanál keményítő
1 kanál olaj
Csokoládé panettone papírkosárkában elkészítése:
Egy edényben összekeverjük a kovász hozzávalóit, egy fóliával letakarjuk és szobahőmérsékleten 2-2,5 órát hagyjuk kelni. Egy edénybe összekeverjük a tejet, a lisztet, az élesztőt, a tojássárgáját, a sót, majd pedig hozzátesszük a kovászt is. Addig dagasztjuk, amíg jól összeáll. Lassan, 3-4 részben, hozzáadjuk a cukrot és minden adag között jól összegyúrjuk.
Hozzátesszük a vajat és addig gyúrjuk amíg jól beleolvad. A végén hozzáadjuk a csokoládét és a vanília eszenciát. A tálat letakarjuk egy fóliával és a tésztát 10 percig pihentetjük.
Kivesszük a tálból a tésztát és egy beolajozott felületre tesszük, három részre osztjuk, megint betakarjuk fóliával és 30 percre pihenni hagyjuk.
Eközben elkészítjük a kosárkákat. Mind a három kosárka aljára 2 nyárspálcikát helyezünk, beletesszük őket egy tepsibe majd a közepébe helyezzük a három tésztagolyót. Kikapcsolt sütőbe helyezzük, alá pedig egy forró vízzel tele tepsit rakunk.
2 órát hagyjuk nőni és az időtartam felénél a vizes tepsibe öntünk még egy csésze forró vizet, hogy a panettoni a forró gőzben nőni tudjon.
Amikor már a kosárka széléig duzzadt a tészta, kivesszük és a sütőt 180 fokra állítjuk. Amíg a sütő felmelegszik, jól elkeverve elkészítjük a mázt.
A panettone-t megkenjük ezzel a mázzal, sütőbe tesszük és 30-35 percre sütjük. Miután kivesszük a sütőből rácsra tesszük és várunk amíg teljesen kihűl.
0 hozzászólás