Csokoládékenyér hozzávalók:

9 dkg vaj

12 dkg barna cukor

14 dkg darált dióbél

2 evőkanál kakaó

8 dkg olvasztott csokoládé

4 tojásfehérje

csipet só

6 dkg liszt

Csokoládékenyér elkészítése:

Először vajazzunk és lisztezzünk ki egy nagyobb méretű őzgerincformát, majd mérjük ki az előírt alapanyagokat. Utána 9 dkg szobahőmérsékletű vajat keverjünk habosra 12 dkg barna cukorral, majd dolgozzunk bele 14 dkg darált diót és 2 evőkanál kakaót, vagy 8 dkg olvasztott csokoládét.

A csokit grillsütőben, illetve mikrohullámú sütőben olvaszthatjuk fel a legegyszerűbben, de vigyázzunk, hogy ne melegítsük túl, mert akkor “meghomokosodik”. Gyújtsuk be a sütőt, és állítsuk 180 °C–ra (nyolc osztású skálán 3. fokozat), majd 4 tojásfehérjét egy csipet sóval verjünk kemény habbá.

Óvatosan forgassuk a tojáshabot a kakaós pépbe, majd teaszűrővel szitáljunk rá 6 dkg lisztet, és a főzőkanállal ezt is finoman dolgozzuk bele. Végül öntsük a pépet a kikent formába, simítsuk el a tetejét, és mérsékelt tűzön süssük 5 percig, hogy felhúzódjon, majd enyhe tűzön még kb. fél óráig, amíg a próbatűre nem ragad rá a massza.

Amikor lehűlt, borítsuk ki a formából, és kb. 2 cm széles szeletekre vágva hidegen tálaljuk. Gusztusosabb lesz, ha előtte a bordázott tetejét meghintjük vaníliarúddal átitatott szőlőcukorral. Hűtőszekrényben nem szabad tárolni.

Amennyiben középen kettévágva sűrű baracklekvárral megtöltjük, finom desszert lesz belőle. A fenti mennyiségből max. 15 szelet sütemény várható.

0 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Avatár helyőrzője

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Elkészítési idő: 60 perc