Csokoládés-málnás diplomata hozzávalók:
Tortalap és ostya:
1-1/2 csésze liszt
¾ csésze kakaó
egy csipet só
egy kiskanál szódabikarbóna
60 ml olaj (1/4 csésze)
160 ml szójatej
100 ml juharszirup vagy méz
1 kiskanál ecet vagy citromlé
vaníliaeszenc
Csokoládé hab:
750 ml szójatej
150 gr csokoládé 85% kakaó tartalommal (tej adalék nélkül)
3 evőkanál keményítő
6 gr agar-agar por (zselésítő anyag)
6 evőkanál cukor (vagy akár 10 evőkanál az édesebb változathoz)
vanília eszencia
rum vagy mandula eszencia.
Díszítés:
400 gr fagyasztott málna
1 evőkanál vízben feloldott evőkanálnyi keményítő
málnaszirup a tortalapok meglocsolásához
Csokoládés-málnás diplomata elkészítése:
Tortalap:
Egy tálban összekeverjük a száraz összetevőket (liszt, kakaó, só, bikarbonát), egy másik tálban pedig a nedves összetevőket (szójatej, szirup, ecet, vanília eszencia).
A nedves összetevőket a száraz összetevőkre öntjük és összekeverjük. Egy rugalmas, ragadós masszát kapunk.
Ennek a keveréknek kevesebbet mint a felét egy zacskóba tesszük majd egy sütőpapírral kitapétázott tálcára ostya csíkokat formázunk. Ezek az ostya csíkok megközelítőleg azonos hossza kell legyen a tortáéval.
A többi alapanyagot egy tortaformába öntjük és elegyenlítjük.
A tortalapot és az ostya csíkokat 20-30 percig sütjük vagy ameddig készen vannak (az ostya hamarabb megsül szóval vigyázni kell oda ne égjen).
Miután kész van kivesszük és hűlni hagyjuk.
Csokoládés hab:
Egy tálban feloldjuk a keményítőt és az agart a szójatejjel.
Hozzáadjuk a cukrot majd a tüzön hagyjuk 2-3 percet kavargatva attól a pillanattól mikor elkezd forrni.
Levesszük a tűzről és hozzáadjuk a reszelt csokoládét amíg az el nem olvad teljesen.
Mikor kihűlt egy kicsit a krém hozzáadjuk az eszenciákat, majd az egészet összeturmixoljuk.
A tortaforma széleit az ostyákkal kibéleljük majd a középre a tortalapot tesszük. (aminek a széléből levágtunk 3-5 mm-t azért, hogy kisebb legyen). Ezt meglocsoljuk málnasziruppal.
Ráöntjük a csokoládés habot elegyenlítjük majd betesszük a hűtőszekrénybe. (aki friss málnát használ tehet a hab tetejére is egy kicsit jobban belenyomva majd az egészet a hűtőszekrénybe tesszük).
Díszítés:
A fagyasztott málnákat tüzön hagyjuk míg egy kis levet ereszt.
Hozzáadjuk a feloldott keményítőt összekavarjuk és addig hagyjuk a tüzön míg megköt.
Hagyjuk kihűlni miután ráöntjük a habra és újból hidegre tesszük.
A receptet CristinaK javasolta.
0 hozzászólás