Cukkinifőzelék hozzávalók:
cikkini
vöröshagyma
étolaj
kaporlevél
só
rántás
citromlé
Cukkinifőzelék elkészítése:
1,2 kg cukkinit hosszában szeljünk ketté, a magját kiskanállal kaparjuk ki, hámozzuk meg, és tökgyalun vagy nagyobb lyukú káposztareszelőn gyaluljuk le. Egy diónyi vöröshagymát vágjunk apróra, és 1 evőkanál étolajon dinszteljük üvegesre, majd tegyük rá a legyalult cukkínit, és dinszteljük még pár percig. Közben adjunk hozzá 1 evőkanál apróra metélt kaporlevelet, és 1 púpozott mokkáskanál sót.
Utána az összeesett cukkinit engedjük fel annyi vízzel, hogy egyharmadáig érjen, és időnként megkeverve fedő alatt pároljuk kb. 10 percig, amíg megpuhul. Végül rántsuk be.
Még intenzívebben érvényesül a cukkini íze, ha kevés citromlevet keverünk a főzelékbe, vagy friss citromfüvet főzünk bele.
Mivel télen a mirelit cukkini víztartalma magasabb, a megdinsztelt cukkinire már ne öntsünk vizet. Ugyancsak nem kell felengedni nyáron a magas víztartalmú, zsenge cukkinit.
0 hozzászólás