Cukkinis langalló egyszerűen hozzávalók:
4 személyre:
20 dkg liszt (bio, teljes kiőrlésű gabonából)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 kávéskanál sütőpor
2 dl tej (bio, vagy gabonatej)
1 db tojás (bio, vagy szabadtartású)
0,5 dl olivaolaj (extra szűz)
2 db közepes cukkini (bio)
2 db közepes paradicsom (bio)
2 gerezd fokhagyma (bio)
10 dkg sajt (bio, vagy érett kemény)
só (himalája), bors
oregánó
Cukkinis langalló egyszerűen elkészítése:
Begyújtjuk a sütőt 175 fokra (3,5-es fokozat).
A tésztához összekeverjük a szárazanyagokat (liszt, szódabikarbóna, sütőpor), ízesítjük csipet sóval és oregánóval.
Egy másik tálban összekeverjük a tésztához a nedves hozzávalókat (tojás, tej, olaj), majd a szárazanyaghoz öntjük.
Elkeverjük a tésztát és kiolajozott hőálló tálban egyenletesen elterítjük.
A tésztát betesszük a sütőbe és 10 percig az 175 fokon sütjük, majd kivesszük a sütőből.
Amíg a tészta sül, megtisztítjuk a zöldségeket, a cukkinit és a fokhagymát vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot apróra kockázzuk.
Kevés olajon, csipet sóval és tört borssal kicsit megpirítjuk a fokhagymát, majd rátesszük a paradicsomot és fedő alatt főzzük.
Amint a paradicsom levet eresztett, beletesszük a cukkinit és tovább főzzük.
Ha a cukkini enyhén megpuhult, kész a ragu, amelyet egyenletesen eloszlatunk a tészta tetején.
Megszórjuk reszelt sajttal és visszatesszük a sütőbe 15-20 percre (1. pontban írt fokon), amíg aranybarna lesz a sajt.
Illik a feltétbe még a spenót, vörös-, lila-, új- és medvehagyma, bazsalikom, brokkoli, padlizsán, juhtúró, kecskesajt, tejföl, tojás, olajos tonhaltörzs, stb. és ezek számtalan verziója.
A tészta ragacsos állagú a sütés előtt, ezért ajánlott nedves kanállal eloszlatni a tálban.
A fenti adag egy 29×19-es ovális tálban 1,5 cm-es tésztarétegre elég, ennél vastagabb tészta nem szükséges.
Önmagában is fenséges, azonban lehet köretként is tálalni, vagy salátát felszolgálni mellé.
Változatossá tehető azzal is, ha a tésztába tetszés szerinti fűszereket keverünk.
Az gyors cukkinis langalló receptet Receptműves ajánlotta.
0 hozzászólás