Diétás chilis bab hozzávalók:
Fél kg csirkemell vagy pulykacomb
3 bögre bab
2 bögre kukorica
2 kis paradicsomkonzerv
só
bors
őrölt chili paprika
oregánó
fokhagymagranulátum
cayennebors
Diétás chilis bab elkészítése:
Mindennek a legfontosabb titka, hogy a marha illetve a sokak által kedvelt sertéshús helyett, finom és friss csirke, avagy pulykamellet készítsünk elő. A tisztítás után apróra – tényleg apróra illik vágni a húst, hogy evés közben ne érezzük sem száraznak, sem rágósnak.
Akik ódzkodnak ettől a verziótól, nyugodtan használhatnak pulykacombot is. Vannak olyan helyek, például a közeli húsbolt, ahol hajlandóak nekünk ledarálni, ilyenkor nyert ügyünk van. Amennyiben ez nem a mi napunk, válasszul az apróra vágott mellet.
Olivaolajon pirítsunk meg egy fej apróra vágott vöröshagymát, majd adjuk hozzá a fél kiló húst. Ha az lepirult, öntsük rá az általunk készített fűszerkeveréket. Ebben az a legjobb, hogy ha egyesével vásároljuk meg a keveréket, abban semmilyen adalékanyag nem lesz (így a cellulitiszunknak is üzenünk egy csúnyát), illetve felesleges cukorral sem tömjük a zsírpárnákat.
A fűszerkeverékbe tegyünk: egy kávéskanál chili paprikát, egy kávéskanál konyhasót, fél kávéskanál fokhagyma granulátumot, egy kávéskanál oregánót, egy kávéskanál őrölt fekete borsot és egy kis cayenneborsot is. Persze az arányok változhatnak. Ne tegyük bele az összes keveréket egyszerre…kóstolgatás után mindenki a szája íze szerint alakíthatja.
Ezután két kisebb paradicsompüré konzervet is tegyünk hozzá – aranyos anyáktól és nagymamáktól azonban ez teljesen bioként is beszerezhető. 😉 Öntsük fel annyi vízzel, hogy ellepje a húst, és főzzük 15-20 percig!
Tegyünk hozzá két bögre (már kiolvasztott) fagyasztott kukoricát. Inkább ezt, mint a konzervet, hiszen azoknak a levéhez is tesznek cukrot. A körül-belül két bögrényi babot, amit előző este beáztattunk, amikor már megpárolódott a kukorica, ráborítjuk az egészre. A chilis bab állaga akkor jó, ha leveses, amikor beleöntjük az összes hozzávalót, de mire megfő, kissé főzelékszerű lesz. Addig főzzük, amíg össze nem érnek az ízek. Ha kell, utánízesítünk.
Jó étvágyat!
0 hozzászólás