Diós almás rétes hozzávalók:
2 rúdhoz
40 dkg rétesalma
8 dkg méz
fahéj
8 dkg dió
olaj
rétestészta
Diós almás rétes elkészítése:
Az almás réteshez 40 dkg rétesalmát mossunk meg, vágjuk ketté, távolítsuk el a magházát, és káposztareszelőn héjastól reszeljük le.
Hagyjuk állni negyedóráig, majd enyhén nyomkodjuk ki a levét, és lassú tűzön lángterelő felett pároljuk 3 percig.
Ha lehűlt, adjunk hozzá 8 dkg mézet és fél mokkáskanál őrölt fahéjat. 8 dkg diót daráljunk le, és felét keverjük az almához, a másik felét pedig hintsük az olajjal megkent rétestésztára.
Ezt követően szórjuk rá az almát egyenletesen elosztva.
Nálunk réteskészítés céljára többféle alma is kapható. Ezek közül legismertebb a csíkos héjú fahéjalma, és a sötétzöld héjú, lapított gömb alakú pogácsaalma. A legfinomabb rétes azonban a piros foltokkal árnyalt, világoszöld héjú, savanyú kompótalmából készíthető. Jellemzője még ennek az almának, hogy igen nagyra megnő, vannak példányok amelyeknek a súlya a 40, sőt néha a 60 dekagrammot is eléri. Télen használhatunk kevésbé érett jonatánalmát is, de ebben az esetben adjunk hozzá néhány csepp citromlevet.
0 hozzászólás