Diós kürtőskalács hozzávalók:
600 dkg liszt
3 dl tej
50 g vaj
1 tojés
20 g élesztő
só
100 g cukor
100 db dió
őrölt fahéj
Diós kürtőskalács elkészítése:
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk az elmorzsolt élesztőt.
A lisztet elkeverjük sóval, fészket készítünk bele, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, cukros tejet, tojást, olvasztott vajon, és ebből félkemény tésztát dagasztunk. Hólyagos, sima felületűnek kell lennie. A jól kidolgozott tészta elválik a kéztől és az edénytől.
Konyharuhával letakarva kelesztjük.
Ha dupla térfogatúra kelt, lisztezett deszkára tesszük, sodrófával 1 cm vasatgra nyújtjuk és hosszirányú, 3 cm széles csíkokra vágjuk.
A sütőfát leolajozzuk, a tésztacsíkot rásodorjuk úgy, hogy kb. egyharmad részben fedjék egymást.
Lekenjük olvasztott vajjal, durvára vágott dióban meghempergetjük, cukorba forgatjuk és hamvadó szénparázs felett, állandó forgatás és vajjal locsolás mellett szép pirosra sütjük.
Mivel a sütőfa enyhén kúpos, könnyedén le tudjuk venni a kürtőskalácsot.
Fahéjas cukorral megszórva, forrón tálaljuk.
0 hozzászólás